Втори опит на НАСА и SpaceX да изпратят астронавти до Международната космическа станция

Втори опит на НАСА и SpaceX да изпратят астронавти до Международната космическа станция

Втори опит на НАСА и SpaceX да изпратят астронавти до Международната космическа станция

Тази вечер НАСА и компанията SpaceX правят втори опит за изпращане на астронавти до Международната космическа станция. Изстрелването на ракетата "Фалкън 9" от космическия център "Кенеди" във Флорида е насрочено за 22,22 ч. българско време. Астронавтите Дъг Хърли и Боб Бенкен трябваше да потеглят в четвъртък, 27 май, но стартът беше отложен заради лошо време. Днес условията също са рисковани, но приоритет е сигурността на астронавтите. 

Ракетата носител "Фалкън 9" ще изведе в космоса капсулата "Дракон". Тя беше изпитана преди година без екипаж и успешно се скачи с МКС. Сега астронавтите Боб Бенкен и Дъг Харли ще пътуват с нея 19 часа, за да се скачат със станцията. След като достави астронавтите на станцията, ракетата, ще се върне на кораб, разположен на определено място в Атлантическия океан. Това е контролирано кацане, което се прави от 5 години насам, през които SpaceX доставя товари на космическата станция.  

Мисията е историческа заради това, че за пръв път частна компания изпраща хора в Космоса. Любопитно е, че на същата стартовата площадка 39А, от която трябва да излети ракетата, през 1969 г. стартира Аполо 11 - първата пилотирана мисия до Луната. От площадка 39А през 2011 г. стана и последният старт на космическа совалка.

Сега целта е да се поднови извеждането на "американски астронавти с американски ракети и от американска територия". Припомняме, че през 2011 г. полетите на совалките бяха прекратени и вече 9 години астронавтите на НАСА летят до Международната космическа станция с руски космически кораби, а това излиза твърде скъпо.

Американската космическа агенция финансира две частни компании, за да разработят капсули за изпращане на хора в космоса. „Боинг", която получи 4,5 млрд. долара, се очаква да пробва това догодина. SpaceX на Илън Мъск получи двойно по-малко - 2,6 млрд., но вече е на старта.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ