Вулкан изригна на Канарските острови след 50 години в покой

Вулкан изригна на Канарските острови след 50 години в покой

Вулкан изригна на Канарските острови след 50 години в покой

Първото вулканично изригване на Канарските острови от 50 години насам наложи евакуацията на 5000 души, включително около 500 туристи, и унищожи близо 100 жилища. Вулканът „Кумбре Виеха“ изстрелял лава на стотици метри, поглъщайки домове и гори наоколо, пише „Ройтерс“.

Към момента не се съобщава за жертви, но вулканът продължава да е активен. Той се намира на остров Ла Палма. Според властите не се налага евакуация на повече хора.

„Лавата се движи към брега и щетите ще бъдат значителни. Според експерти има около 17-20 млн. кубични метра лава“, Анхел Торес, който изпълнява длъжността президент на Канарските острови.

В селцето Ел Пасо за изгорели около 20 къщи, а група от 360 терористи е транспортирана с лодка до Тенерифе от морския курорт Пуерто Наос.

Въпреки разрушението, министърът на туризма Рейес Марото коментира, че изригването не е опасно и дори трябва да се разглежда като възможност за привличане на посетители на острова. „Възползвайте се максимално от тази възможност да се насладите на това, което ни е донесла природата“, каза той в интервю за радио „Канал Сур“.

Ла Палма бе под тревога, след като хиляди трусове бяха регистрирани за седмица. Последното голямо изригване е от 1971 година. Тогава загива един мъж, докато прави снимки близо до потоците от лава.

Испанският премиер Педро Санчес посещава засегнатите райони днес, след като отмени посещение в САЩ заради инцидента. „Гражданите на острова могат да бъдат спокойни, тъй като държавата разполага с достатъчно ресурси и персонал“, каза той, цитиран от ДПА.

Островът има около 83 хил. жители и се намира на около 85 км от Тенерифе, една от популярните туристически дестинации.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ