Yahoo е следила тайно милиони акаунти за писма на терористи

Yahoo е следила тайно милиони акаунти за писма на терористи

Yahoo е следила тайно милиони акаунти за писма на терористи

Интернет-компанията Yahoo тайно е сканирала милиони имейл акаунти на свои потребители по искане на американските специални служби, съобщава Ройтерс, като цитира неназовани изочници.

Според агенцията по тайна поръчка Yahoo е създала програма за анализ на писмата на потребителите на пощенската услуга, която проверява входящите съобщения за наличие на определена комбинация от символи.

Искането за следене на кореспонденцията на потребителите е постъпило или от Агенцията на национална сигурност, или от ФБР, пише Ройтерс, позовавайки се на три източника, два от които служители на Yahoo. Ройтерс не е успяла да установи дали и други компании са получили подобни поръчки.

"Yahoo уважава законността и спазва законите на САЩ“, се казва в изявление на интернет-гиганта за Би Би Си.

Американските закони позволяват на спецалните служби да получават данни за интернет потребителите, ако това ще помогне за предотвратяването на терористичен акт.

Компаниите могат да оспорят подобни искания пред Апелативния съд. Yahoo обаче не е обжалвала, вероятно, защото е очаквала да загуби, отбелязва Ройтерс и добавя, че част от служителите на компанията са били разочарвани от това решение.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ