Япония снижава възрастта за пълнолетие

Япония снижава възрастта за пълнолетие

Япония снижава възрастта за пълнолетие

Пълнолетието ще настъпва вече по-рано в Япония, която от 2022 г. смята да намали границата на зрелостта с две години - от 20 в момента, на 18. 

Правителството на страната прие регламент това да се случи и промяната ще засегне милиони японски тийнейджъри. Такова нещо се случва за първи път след като възрастта за пълнолетие в страната е била постановена на 20 години през 1876 г. 

Най-голямата промяна с пълнолетните от 18 години в бъдеще японци ще е, че те ще имат право да се женят без съгласието на родителите си 2 години по-рано. В момента мъжете над 18 години и жените над 16 в страната могат да се женят, но само с позволението на родителите. Ако няма такова, трябва да са навършили 20. Така, с промяната 18-годишните японки вече ще могат да сключват  брак с партньор без разрешението на майка си и баща си. 

Освен това, по-младите пълнолетни японци ще могат да кандидатстват за кредитни карти и да взимат заеми без разрешението на родителите си, както и да получават паспорти, валидни 10 години. Хората, кандидатстващи за промяна на пола, ще могат да го сменят законно от 18-годишна възраст. 

За да се случи промяната са били ревизирани над 20 закона в Япония, включително тези за националността и определени професионални квалификации като експерт-счетоводител.

Но въпреки че ще бъдат пълнолетни от 18-годишни, все пак младите японци ще продължат да имат забрана да пият алкохол, да пушат, да играят хазарт и да осиновяват деца, до навършването на 20 г. 

През 2015 г. властите в Япония, която е в демографска криза, намалиха възрастта за гласуване от 20 на 18 г. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ