Японските домакинства рязко намалили разходите си

Японските домакинства рязко намалили разходите си

Японските домакинства рязко намалили разходите си

Разходите на домакинствата в Япония рязко са се понижили през март заради коронавирусната епидемия и по-високия данък върху потреблението, който бе вдигнат миналата година, отчете днес правителството. Показателят е спаднал с 6% на годишна основа до средно 292 214 йени (2746 щатски долара), сочат данните на японското министерство на вътрешните работи и комуникациите.

Домакинските разходи вървят надолу, откакто на 1 октомври 2019 година правителството на премиера Шиндзо Абе повиши данъка върху потреблението (своеобразен ДДС - бел. ред.) от 8 на 10% въпреки общественото недоволство и слабото потребителско харчене. В началото на април властите обявиха извънредно положение за седем префектури, сред които Токио и Осака, призовавайки техните жители да си останат вкъщи, за да бъде овладяно разпространението на вируса. Седмица по-късно мярката обхвана цяла Япония, след като броят на новите случаи на Ковид-19 продължи да се увеличава. В понеделник тази седмица правителството реши да удължи извънредното положение до края на май, припомня ДПА.  

Намалението на разходите се дължи главно на спад в търсенето на пътувания, дрехи и храна извън дома. Реалните заплати, коригирани спрямо инфлацията, намаляха за първи път от три месеца през март, тъй като заплащането за извънреден труд спадна с 4.1% спрямо същия период на миналата година, с най-бързите темпове в историята на наблюденията. Безработица в Япония нарасна до 2,5% през март, докато наличието на работни места спадна до повече от три години. 

"Правителството търси начини да извади някои части на страната от карантината, тъй като темпът на инфекциите се е забавил в няколко отдалечени района. Това се случва след едномесечно блокиране на икономическата активност в страната", коментира днес министърът на икономическата и фискалната политика Ясутоши Нишимура, цитиран от Ройтерс.  

Японският индекс на мениджърите на покупки (PMI) в сектора на услугите през април е спаднал от 33,8 март до 21,5 пункта, съобщи изследователската организация IHS Markit, имайки предвид, че индикатор под 50 точки отразява намаляване на активността, а отгоре - увеличение на активността. 

В същото време, правителството удължи извънредното положение до края на месеца, което означава, че предприятията и магазините ще бъдат затворени по-дълго, отколкото се очакваше по-рано. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ