Йенс Столтенберг: Диалогът между НАТО и Русия е възможен

Йенс Столтенберг: Диалогът между НАТО и Русия е възможен

Йенс Столтенберг: Диалогът между НАТО и Русия е възможен

Укрепването на връзките на НАТО с Русия е възможно и трябва да се търсят начини за установяване на диалог с нея, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в интервю за днешния брой на френския в. "Фигаро".

Русия остава наш съсед и искаме в отношенията с нея да не се стига до нова Студена война, нито до нова надпревара във въоръжаването. Продължаваме да се стремим към диалог с Русия, тъй като смятаме, че той е възможен. Лично се убедих в това, докато бях премиер на Норвегия, каза Столтенберг, цитиран от ТАСС.

Той изтъкна, че отношенията с Русия трябва да се подобрят и да се търсят начини за намаляване на риска от инциденти, които при сегашното напрежение може да доведат до възникване на опасни ситуации, предаде БТА.

Русия засилва позициите си и модернизира в значителни мащаби въоръжените си сили и по-специално ядрения си потенциал, отбеляза шефът на НАТО.

Наред с това Столтенберг отново се изказа критично за анексирането на Крим, за предполагаемите кибератаки и хибридни действия на Русия, целящи "да отслабят демократичните институции на Запада". НАТО отвърна на това пропорционално, укрепвайки колективната отбрана, подчерта той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ