Започват мирните преговори между Русия и Украйна в Истанбул

Започват мирните преговори между Русия и Украйна в Истанбул

Мирните преговори между Русия и Украйна в двореца „Долмабахче“ в Истанбул започнаха. В началото турският президент Реджеп Ердоган се обърна към двете делегации, казвайки, че е дошло времето за преговори, които да дадат конкретни резултати.

Държавният глава призова за прекратяване на огъня и каза, че „спирането на тази трагедия“ зависи от двете страни, предаде „Ройтерс“.

Освен това подчерта, че вижда както Владимир Путин, така и Володимир Зеленски като „ценни приятели“. Според Ердоган преговорите в Истанбул може да проправят пътя за среща между двамата лидери, на която Турция също желае да бъде домакин.

През последните часове делегации от Русия и Украйна пристигнаха в Турция за нов кръг разговори, с който да опитат да се договорят за прекратяване на огъня. Това се случва на фона на информацията, че украински преговарящи и руският олигарх Роман Абрамович изпитали симптоми на предполагаемо отравяне в началото на март. От Украйна вече отрекоха твърденията, докато говорителят на Абрамович ги потвърди.

Днес пред украински медии външният министър Дмитро Кулеба посъветва хората, присъстващи на преговорите, да не пият и да не ядат нищо, както и „да избягват да се докосват до повърхностите“, предаде „Би Би Си“.

Според разпространените кадри от мястото на преговорите военният министър на Украйна, Олексий Резников, е сред преговарящите. В залата е и Роман Абрамович, който, заедно с други официални лица, е застанал встрани от масата с делегатите.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ