Затягат covid-мерките във Франция, Полша и Белгия

Затягат covid-мерките във Франция, Полша и Белгия

Затягат covid-мерките във Франция, Полша и Белгия

Няколко държави затягат covid-мерките в опит да смекчат удара от третата вълна от пандемията. Нови ограничения влязоха в сила от полунощ в 16 департамента във Франция, включително и в столицата Париж. Социалната изолация ще действа най-малко четири седмици.

Хората ще имат право да излизат без ограничение във времето, но в рамките на до 10 км от дома и с атестация. Остават отворени училищата, магазините, в които се продават продукти от първа необходимост, книжарниците и музикалните магазини. Университетите продължават да работят при настоящите условия. Спортните занимания в рамките на училищния процес ще се провеждат. Извънучебните спортни занимания са разрешени на открито. Местата за поклонение остават отворени според съществуващите към момента мерки.

Забранени са пътувания между регионите, с изключение на случаите, когато има налице императивни причини или по професионални причини. Барове, кафенета, ресторанти, както и културните институции (музеи, кина, театри, изложбени зали) остават затворени. 

Работата от разстояние следва да бъде принцип за всички фирми, предприятия и администрации, които могат да я прилагат. Важи правилото за четири дни работа от разстояние и един ден присъствен. Вечерният час за цялата територия на страната е преместен с един час назад и ще започва в 19:00 часа. При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с Посолството на България в Париж. 

Полша също е блокирана от днес за период от три седмици. Няма да работят обектите, свързани с култура, отдих и спорт. В търговските центрове ще работят само магазините за хранителни стоки и аптеките, а заведенията ще правят единствено доставки по домовете. Няма забрани за придвижване. Препоръчва се работата от вкъщи. Забранено е на гости да бъдат канени повече от 5 души. Носенето на маски навсякъде става задължително. Фризьорските салони и някои други обекти в сферата на услугите ще работят. 

И Белгия обяви затягане на мерките срещу коронавируса, за да смекчи удара на третата вълна от пандемията и да може да отвори икономиката през май. Премиерът Александър Де Кро заяви, че през март има очакван ръст на новите инфекции, но увеличаването им е далеч побързо от прогнозираното, особено на работните места и в училищата. Поради това бяха отменени плановете да бъдат отворени увеселителни паркове и спортни съоръжение от 1-ви април. По-големите ученици ще трябва да носят задължително маски в учебните заведения, намалява се броят на пътниците, които могат да пътуват във влаковете. Белгия планира да отговори барове, ресторанти, фитнеси и киносалони на 1-ви май.

Кметът на Рио де Жанейро Едуардо Паеш съобщи, че плажовете на мегаполиса ще бъдат затворени този уикенд, включително за спортни занимания и къпане. "Ситуацията е много критична и отправям призив към жителите на Рио: това е моментът да си останете у дома", допълни той.  Кметството обяви ограничения през последните седмици, включително полицейски час от 23:00 до 5:00 часа сутринта и затваряне на барове и ресторанти след 21:00 часа. Едуардо Паеш планира да предприеме "още по-строги" мерки в понеделник след среща с научния съвет, който направлява решенията на кметската управа. 

На този фон Гърция ще облекчи някои ограничения в рамките на борбата срещу пандемията от следващата седмица като част от план за постепенно отваряне на икономиката. Властите съобщиха, че фризьорските и козметичните салони, както и археологическите обекти ще бъдат отворени от 22 март. Нощният полицейски час на територията на цялата страна ще започва два часа по-късно през уикендите - от 21:00 часа.

Източници: Ройтерс, Франс прес, АНА-МПА, БТА, БГНЕС, БНР 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ