Жертвите от труса в Албания вече са 40

Жертвите от труса в Албания вече са 40

Жертвите от труса в Албания вече са 40

Жертвите на земетресението с магнитуд 6,4, ударило във вторник рано сутринта Албания, вече са 40. Шест тела са били намерени в северозападния град Туман и още два от пристанищния град Дуръс, на 33 километра западно от столицата Тирана. Това обяви премиерът на страната Еди Рама, цитиран от Асошиейтед прес.

Припомняме, че повече от 650 души бяха ранени при силния трус, съборил няколко сгради и напукал десетки други. Стотици пожарникари се притекоха на помощ и успяха да спасят живи изпод руините близо 45 души. Издирването на оцелели продължава, въпреки че шансовете да бъдат намерени още живи хора намаляват. В същото време стотици хора останаха без дом и бяха настанени във временни палаткови лагери, а други спаха в колите си. Повечето хора се страхуват да се върнат в домовете си заради продължаващите вторични трусове.  

Министър-председателят на Албания Еди Рама обеща, че правителството няма да остави нито един човек без покрив. Временно хората се настаняват в хотели, училища и дори гимнастически салони. 

В столицата Тирана и най-засегнатите от труса адриатически градове е обявено извънредно положение. Властите твърдят, че операцията по издирването в град Туман вече е приключила, като в срутените сгради няма повече хора, които са изчезнали. Спасителната операция в град Дуръс, обаче, продължава. 

В Дуръс спасителите съсредоточиха усилията си върху срутен хотел, в който двама души са се регистрирали по време на бедствието, но са отказали да се евакуират. Тялото на единия беше открито след 30 часа усилено търсене, информира bTV

Албанското правителство мобилизира 4 000 спасители, включително парамедици и военни полицаи в пострадалите от бедствието райони. На място има спасителни екипи от Турция, Италия, Северна Македония, Швейцария и Гърция. Очаква се в операцията да се включат и доброволци от Хърватия и Косово.

Българското правителство още във вторник се ангажира да изпрати 200 000 лева финансова помощ за пострадалите от земетресението в Албания. От Българския червен кръст още днес заминават първите камиони с хуманитарна помощ - 100 семейни палатки, 1000 вълнени одеяла, 1000 възглавници и още толкова комплекта спално бельо, както и 100 броя семейни хигиенни пакети. БЧК е в готовност да изпрати и помощ от хора и спасителни екипи, както и кучета на Планинската спасителна служба.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ