Зукърбърг ще даде показания пред Конгреса на САЩ следващата седмица

Зукърбърг ще даде показания пред Конгреса на САЩ следващата седмица

Зукърбърг ще даде показания пред Конгреса на САЩ следващата седмица

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг ще свидетелства пред Комисията по енергетика и търговия на американския Конгрес на 11 април, за да отговори на въпроси за защитата на личните данни на потребителите в социалната мрежа, предаде Би Би Си.

Председателят на Комисията Грег Уолдън и нейният член Франк Палоун приветстваха решението на Зукърбърг да говори пред Конгреса на САЩ и заявиха, че очакват с нетърпение възможността да му зададат важни въпроси.

„Това изслушване ще предостави важна възможност за хвърляне на повече светлина върху въпросите за защитата на личните данни и ще помогне на всички американци да разберат по-добре какво се случва с тяхната лична информация онлайн“, каза Уолдън.

Facebook бе залята от критики, след като стана ясно, че британската аналзиаторска компания Cambridge Analytica е получила достъп до личните данни на 50 млн. потребители на социалната мрежа без тяхното разрешение. По-късно се разбра, че Cambridge Analytica е използвала данните, за да повлияе на президентските избори в САЩ и референдума за Брекзит.

От Facebook заявиха миналия месец, че са наели външни одитори, за да разберат дали Cambridge Analytica все още разполага с данните.

Марк Зукърбърг се извини лично за „злоупотреба с доверието“ на потребителите на Facebook и заяви, че компанията ще осигури на потребителите по-добър контрол върху използването на личните им данни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ