10 фактора, които влияят върху бъдещето на вашите финанси

10 фактора, които влияят върху бъдещето на вашите финанси

Всеки от нас се стреми към просперитет и благополучие. Да бъдем финансово независими и да разполагаме с достатъчно средства за един добър живот е целта на повечето от нас. А как бихме могли да определим, дали нашето бъдеще ще е сигурно и стабилно.

Има редица фактори, които до голяма степен оказват влияние върху финансовото ни благосъстояние. Бърт Уайтхед, специалист по планиране и финанси, изброява 10 от най-важните фактори, които определят нашия бъдещ материален просперитет.

1. Колко печелим. Разбира се, на първо място е важно, колко печелим. Така че винаги трябва да се стремим към по-големи печалби.

2. Колко разумно разполагаме със спечеленото. Важен фактор е рационалното и разумно харчене на спечелените пари. 

3. Колко инвестираме. Трябва да заделяме най-малко 10 % от това, което печелим и то не като правим равносметка в края на годината, а по време на текущите ни разходи.

4. Какъв е размерът на данъците, които плащаме. Добре е да се интересуваме от данъчните облекчения, които предлага страната ни. Не е трябва да ги пренебрегваме, защото могат да ни спестят излишни разходи.

5. Как разнообразяваме нашите инвестиции. От разнообразието на инвестициите ни зависи и финансовото ни бъдеще.

6. Колко стабилна е връзката ни. Стабилността на връзката ни е пряко свързана с материалния ни просперитет. Нестабилната обстановка в семейството или многобройните връзки консумират енергия и изчерпват ресурсите за много от нашите инициативи, включително и финансовите ни цели. 

7. Колко грамотни сме във воденето на домакинство. Да водим добър разчет е много важно, ако искаме да бъдем заможни. Трябва да живеем в рамките на възможностите си и да сме особено внимателни при подписване на ипотека.

8. Живеем ли съобразно нашите средства. Това означава никога да не взимаме заеми.

9. Да избягваме лошите навици и различните зависимости. Хората с различни нездравословни зависимости са по-уязвими и трудно могат да инвестират в бъдеще. Ако искате да сте богат човек, стойте далеч от лошите навици.

10. Приходите трябва да са сравними с инвестициите. Този фактор, разбира се, е важен, но по-малко в сравнение с предходните 9 точки.

Източник: ideanomics

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ