530 хил. потребителски акаунта на Zoom се появиха в дарк уеб

530 хил. потребителски акаунта на Zoom се появиха в дарк уеб

530 хил. потребителски акаунта на Zoom се появиха в дарк уеб

Над 530 хиляди потребителски акаунта от платформата за видео конференции Zoom се продават за жълти стотинки в дарк уеб – нелегалния „подземен свят“ на интернет пространството, предаде „Индипендънт“.

Специалисти от фирмата за онлайн сигурност Cyble са открили имейл адреси и пароли на потребители в „тъмната мрежа“, като според тях киберпрестъпниците не са проникнали директно в базите данни на Zoom, а са използвали разпространената от приложението към трети страни информация – проблем, за който стана ясно в началото на април.

Говорител на компанията съобщи за „Индипендънт“, че вече раследват проблема и работят по имплементирането на допълнителни технологии за по-голяма защита.

Успоредно с добиването на голяма популярност, растат и критиките към платформата – хиляди хора вече са били свидетели на феномена „зуумбомбинг“, при който непознати се присъединяват към виртуални стаи и пречат на дискусията с обидни фрази и нецензурни кадри.

„Потребителите на Zoom не трябва да използват същата парола на други места, още по-важно е тя да не съвпада с тази на имейл акаунта“, предупреди Джейк Муур, специалист по сигурност в антивирусната фирма ESET.

Първите сигнали за компрометиране на личната безопасност при работа с платформата се появиха в началото на този месец, когато стана известно, че приложението е споделяло данни на потребители с Facebook. Няколко дни по-късно Google и Tesla забраниха използването на Zoom за служебни дейности, а след това пък Сингапур временно спря употребата му в онлайн обучението на ученици.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ