Технологии

Нова компания на Alphabet ще използва ИИ за създаване на лекарства

Нова компания на Alphabet ще използва ИИ за създаване на лекарства

Alphabet, компанията-майка на Google, учредява нова компания, която ще използва изкуствен интелект за откриването на нови лекарства, предаде Си Ен Би Си.

Новата фирма е базирана в Обединеното Кралство и носи името Іѕоmоrрhіс Lаbоrаtоrіеѕ. Тя ще се възползва от прочувания и изчисления, вече извършени от лаборатория за изкуствен интелект DeepMind в Лондон, която Google придоби през 2014 г.

Глaвният изпълнитeлeн диpeĸтop и съосновател нa DеерМіng Дeмиc Xacaбиc ще изпълнява същата роля и в новото дружество. В публикация в блог Хасабис описа Isomorphic Labs като търговско начинание, чиято цел е да „преосмисли целия процес на откриване на лекарства от най-ранния му етап“.

Говорител на Isomorphic Labs поясни, че компанията е напълно отделна от DeepMind и разполага със свои собствени ресурси, макар че двете фирми от време на време ще си сътрудничат.

„Когато е уместно, екипите от двете компании може да си сътрудничат, особено в началото, докато Isomorphic Lab запълва екипа си“, коментира той.

Идентифицирането на нови лекарства е дълъг и сложен процес от типа  проба-грешка, който включва комбиниране на множество химични съединения по различни начини. Няколко компании, включително BenevolentAI в Лондон и Atomwise от Сан Франциско, вярват, че AI може да ускори процеса.

„Вярваме, че използването на авангардни изчислителни методи и изкуствен интелект(ИИ) ще помогне на учените да издигнат работата си до следващото ниво и да ускорят значително процеса за на откриване на нови лекарства“, пише Хасабис.

„Методите на база ИИ все повече се използват не само за анализиране на данни, но и за изграждане на мощни прогнозни и генеративни модели за сложни биологични явления“, добави той.

DeepMind също разполагаше със здравно подразделение, но то бе погълнато от Google през 2018 г. след спорна сделка с Национална здравна служба (NHS) на Великобритания.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ