AMD задмина вечния си съперник Intel по пазарна капитализация

AMD задмина вечния си съперник Intel по пазарна капитализация

AMD задмина вечния си съперник Intel по пазарна капитализация

Американският производител на чипове Advanced Micro Devices (AMD) записа нова победа срещу вечния си съперник Intel, пише YahooFinance. Пазарната капитализация на AMD достигна 188 млрд. долара, след като акциите на компанията поскъпнаха с 2% по време на търговската сесия във вторник. В същото време цената на книжата на Intel се понижи с 0,78%, което означава, че компанията вече има оценка от 182 млрд. долара.

Хората, които следят отблизо надпреварата между двата най-големи производители на компютърни процесори, не би следвало са изненадани от този резултат по няколко причини.

На първо място, AMD отдавана печели битката за сърцата на инвеститорите на Уолстрийт с по-интересните си придобивки. Миналата седмица компанията финализира придобивката на Xilinx за 35 млрд. долара. Трансакцията, която е най-голямата в 53-годишната история на AMD, предоставя на компанията опит и ноу-хау на пазара на  чиповете с програмируема логическа матрица (FPGA).  Тези чипове ще изиграят ключова роля в отнемането на пазарен дял от Intel при центрове за данни и изчисления в облака.

От Intel отговориха на AMD с покупката на Tower Semiconductor за 5,4 милиарда долара. Сделката, която анализаторите не разглеждат като толкова интересна като тази между Xilinx на AMD, ще увеличи способността на Intel да произвежда чипове за други компании.

Другият фактор, допринесъл за преднината на AMD, са по-добрите финансови резултати (от известно време) на компанията в сравнение с тези на Intel.

Продажбите и печалбите на AMD нараснаха съответно с 68% и 117% през 2021 г. Компанията прогнозира 31% ръст на приходите и брутен марж на печалба от 51% през 2022 г.

Продажбите и печалбите на Intel се увеличиха с 2% и 7% през 2021 г., като компанията очаква ръст на продажбите с 2% през 2022 г. и спад на печалбите с 36% заради инвестициите по посока увеличаване на производствения капацитет.

„Продължаваме да гледаме на AMD като на добре позиционирана компания с непрекъснато нарастващ на пазарния дял при персоналните компютри и центворвете за данни“, каза анализаторът на Mizuho Securities Виджай Ракеш.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ