Технологии

Американските компании привършват запасите от чипове

Американските компании привършват запасите от чипове

Американските производители отчитат, че запасите им от чипове започват да се изчерпват на фона на глобалния недостиг на полупроводници, предупреди Министерството на търговията на САЩ, цитирано от Би Би Си.

Прочуване сред 150 фирми разкри, че техните запаси от чипове са намалели драстично – ако през 2019 г. те са разполагали с достатъчно полупроводници за продукция за средно 40 дни, то в края на 2021 г. запасите са били достатъчни само за 5 дни на производство.

Продажбите на електронни устройства нараснаха рязко по време на пандемията, като производителите на полуповодници изпитват затруднения с това да отговорят на огромното търсене. Недостигът на чипове засяга компании от редица индустрии – производители на смартфони, автомобили, перални машини, компютри и тн.

„На фона на нарастващото търсене и пълната утилизация на съществуващите производствени мощности, на всички е ясно, че единственият начин кризата да бъде разрешена е чрез възстановяване на местния капацитет за производство“, коментира министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо.

Според прочуването търсенето на чипове е със 17% по-високо в сравнение с 2019 г.

На този фон редица компании обявиха големи инвестиции в САЩ. Миналата седмица Intel съобщи, че ще вложи 20 млрд. долара в изграждането на един от най-големите заводи за чипове в американския щат Охайо.

През ноември Samsung съобщи, че e избрал Тейлър, щата Тексас, за новия си завод за чипове в САЩ на стойност 17 млрд. долара.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ