Apple ще сканира потребителско съдържание за насилие при деца

Apple ще сканира потребителско съдържание за насилие при деца

Apple ще сканира потребителско съдържание за насилие при деца

Нова функция на Apple ще позволи устройствата на технологичния гигант да сканират снимките и съобщенията на потребителите, за да търсят знаци за насилие, с особено внимание към децата.

От компанията обявиха, че инструментът ще бъде въведен по начин, който запазва комуникациите, скрити от Apple и гарантира поверителността на потребителите, пише „Индипендънт“.

Допълнителните опции все пак вероятно ще породят опасения от страна на защитниците на поверителността, особено предвид обществения ангажимент на Apple, че тя е човешко право.

Новостите ще бъдат внедрени по-късно тази година в актуализации на всички платформи – iOS 15, iPadOS 15, WatchOS 8 и MacOS Monterey.

Става дума за общо три функции, една от които ще използва машинното обучение на телефона, за да проверява съдържанието в съобщения на деца за сексуални елементи. Този анализ ще бъде правен изцяло в самия телефон и Apple няма да може да вижда съобщенията.

Кои са трите функции?

Ако едно дете получи подобно съобщение, то ще бъде замъглявано, а ако все пак реши да го види, родителите му или други възрастни ще бъдат уведомени. Подобна защита се прилага и когато самите деца изпращат съобщения. При изпращане на снимка от тяхна страна след допълнителна настройка настойниците им могат да получават известие.

Друга функция ще разглежда снимките за възможна сексуална употреба с деца. Технологиите в iOS и iPadOS ще сканират библиотеката от снимки в iCloud в търсене на подобно съдържание, но по начин, който според Apple ще бъде съобразен с поверителността на потребителите.

Сканирането няма да се извършва първо в облака, а на самото устройство. Устройствата ще разглеждат снимките на потребителите, за да видят дали някоя от тях съвпада с база данни известни изображения, свързани със злоупотреба. Кадрите са предоставени от организации за безопасност на децата. Ако сходството между снимките е високо, тогава съдържанието ще бъде разкривано на Apple. След това то ще се преглежда ръчно и ако приликите бъдат потвърдени, акаунтът на потребителя ще бъде деактивиран и докладван на властите.

Третата функция добавя нова информация към Siri и търсачката, целяща да даде на децата и родителите ресурси за справяне с евентуално насилие. Потребителите могат да задават конкретни въпроси – например как да подадат сигнал при евентуална злоупотреба.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новият главен секретар на МВР: Ще предложим праг до 0,5 промила зад волана
McDonald's  вдига таксите за нови франчайз ресторанти в САЩ за първи път от близо 30 г.
bTV със светкавична позиция след номинацията на Хемикян, въвежда още мерки за безпристрастно отразяване на изборите
Ивайло Вълчев e кандидатът за кмет на София от "Има такъв народ"
Почина босът на мафиотския клан Коза Ностра Матео Денаро
Lego се отказва от производството на тухлички от рециклирана пластмаса
Канада се извини, след като в парламента бе почетен ветеран, воювал на страната на нацистите
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 25 септември до 1 октомври