Български учени създадоха робот за инспекция на корабни корпуси

Български учени създадоха робот за инспекция на корабни корпуси

Български учени създадоха робот за инспекция на корабни корпуси

Български учени създадоха робот, с който могат да се инспектират корабни корпуси, съобщава БТА.

Той е съвместна разработка на учени от Русенския университет и Институтa по металознание, съоръжения и технологии с Център по хидро- и аеродинамика "Акад. Ангел Балевски" към БАН. Изобретението се отнася към роботизираните системи за инспекция на корабни корпуси и може да се движи от външната страна - над и под водолинията, както и от вътрешната страна на плавателните съдове - карго трюмове и резервоари, обясни проектантът на робота проф. Даниел Братанов.

3 години е отнела разработката на иновативната системата, наречена АРМУС. Изобретението може да бъде поставена на корпуса на движещ се към пристанището кораб и обследването да бъде извършено докато плавателният съд акостир. Инспекцията включва обхождане, обследване, заснемане и инспектиране на корпуса в променливи климатични условия, прецизно диагностициране на състоянието му, проверка за наличие на контрабанда и лимпет мини, обследване на обрастването с морски организми.

Екипът е предвидил освен визуална инспекция на корпусите, АРМУС да проверява и качеството - наличие на нарушения по заварките, по повърхностното покритие и други.

Роботът тежи 35 кг. Придвижва се чрез магнити, като силата му на привличане е между 650 и 750 кг.

Вече е подадена заявка за патентоване на изобретението, а първата експертиза е показала, че няма друга подобна система, обяснява проф. Братанов. По думите му към АРМУС вече проявяват интерес компании от Панама и Малайзия. Проф. Братанов коментира, че производствената стойност на робота е под 5  хил. евро.

Системата бе представена за първи път в края на миналата седмица - по време на посещението на президентите на България, на Румъния и на Австрия в Русенския университет.

 
Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ