Технологии

Didi се делиства от Нюйоркската фондова борса

Didi се делиства от Нюйоркската фондова борса

Китайската компанията за споделени пътувания Did съобщи, че ще започне процес по отписване на акциите си от Нюйоркската фондова борса и че планира пренасянето на книжата си на борсата в Хонконг, предаде Си Ен Би Си.

Новината идва само шест месеца след първичното публично предлагане на Didi в САЩ, като от компанията казват, че са взели това решение след внимателно обмисляне.

Акциите на Didi са се сринали с над 30% от IPO-то на 30 юни и се търгуват на ниво от 7,8 долара след края на търговията в четвъртък.

Цената на книжата на компанията се понижи рязко през последната седмица, след като регулаторите поискаха от ръководството на компанията да представи план за делистване от борсата в Ню Йорк, заради опасения от изтичане на чувствителни данни.

Отписването на Didi поставя под риск акциите на SoftBank и Uber, които заедно притежават 30-процентов дял в китайската компания, според данни на FactSet. Акциите на Softbank поевтиняха с 2,5% на фона на новина.та

Според медиите Didi си е навлякла гнева не регулаторите, след като е решила да продължи с първичното си публично предлагане преди да се справи с нерешени проблеми, свързани с киберсигурността. Didi е най-голямото приложение за споделено пътуване в Китай и съдържа много лични данни за потребителите си, включително маршрутите им на пътуване.

„Мисля, че Китай даде да се разбере, че вече не иска технологични компании да се регистрират на американските пазари, защото това ги поставя под юрисдикцията на американските регулатори“, каза Арън Костело, регионален ръководител за Азия в Cambridge Associates.

„Според нас почти всички технологични компании, лиснати в САЩ, ще се пренесат или в Хонконг или в континентален Китай“, доабви той.

През последната година Китай затегна регулаторните мерки срещу своите технологични гиганти. IPO на Ant Group беше спряно в края на миналата година, докато властите в Пекин въведоха по-строги регулации в областта на антимонополното законодателство и защитата на личните данни. Гигантът в онлайн търговията на дребно Alibaba и компанията за доставки на храна Meituan вече бяха глобени по новите правила.

Решението на Didi идва по-малко от 24 часа, след като Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) правилата, които й позволяват да отстранява чуждестранни акции за неизпълнение на изискванията за одит.

 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ