Ерик Шмид: Представянето на САЩ при 5G технологиите е жалко

Ерик Шмид: Представянето на САЩ при 5G технологиите е жалко

Ерик Шмид: Представянето на САЩ при 5G технологиите е жалко

Нерешителността на правителството на САЩ доведе до това, че страната изостава значително от Китай в надпреварата за изграждане на 5G технология. Това заяви бившият главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид, цитиран от Си Ен Би Си.

Той призовава Вашингтон да увеличи инвестициите в следващото поколение интернет технология.

В статия за „Уолстрийт джърнъл“ Шмид и професорът от Харвард Греъм Елисън казват, че Америка е „много назад в почти всеки аспект на 5G, докато други страни, сред които Китай, продължават напред с развитието на технологията“.

Авторите на материала призовават администрация на Байдън да направите 5G „национален приоритет“, тъй като в противен случай Китай ще определя бъдещето на технологията.

„Предприемането на стъпки към постигане на реални 5G скорости ще доведе до напредък при автономните превозни средства, приложенията за виртуална реалност като метавселена и други области, които все още не са създадени“, пишат Шмид и Елисън. „Става въпрос за приложения, които биха могли да бъдат от полза на разузнавателните агенции на дадена страна и да подобрят нейните военни способности“, добавя те.

Двойката също разкритикува САЩ, че изостават в редица други области. Те посочиха, че средната скорост на 5G мрежите в Китай е значително по-бърза от тази в САЩ

Авторите също така отбелязват, че Huawei, който най-големият производител на телекомуникационно оборудване в Китай, все още доминира на пазара, въпреки щетите, които компанията понесе от американските санкции.

Елисън и Шмид също твърдят, че Китай харчи повече от САЩ за развитието на 5G.

„Жалкото представяне на САЩ в надпреварата за 5G е знак за цялостният неуспех на Америка да поддържа темпото на Китай по отношение на стратегически важни технологии. Китай изпреварва Америка и в области на високотехнологичното производство, зелената енергия и изкуствения интелект“, казват те.

„При настоящите траектории Китай вероятно ще води на САЩ и по брой произведени полупроводници и биотехнологични приложения, които играят ключова роля за победата над рака“, отбелязват двамата автори.

Шмид критикува подхода на правителството на САЩ към технологиите, които смятат за ключови за бъдещето, и на няколко пъти предупреждава за заплахата от изоставане от  Китай.

Миналата година в доклад на Комисията за национална сигурност по изкуствен интелект (NSCAI) Шмид казва, че Китай скоро може да замени САЩ като „световна суперсила при изкуствения интелект“ и това може да има сериозни последици за военните способности на двете страни.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ