Технологии

Facebook ще се бори с руската пропаганда

Facebook ще се бори с руската пропаганда

Facebook подготвя ново приложение, което ще позволи на потребителите на социалната мрежа да видят дали са харесали или споделили публикации, които могат да бъдат проследени до Русия, по време президентски избори в САЩ от миналата година, съобщава Би Би Си.

Социалната мрежа обяви, че през последните две години почти 126 милиона американци са видели съдържание, качено от територията на Русия.

От Facebook заявиха, че приложението ще бъде пуснато до края на годината и че освен страници във Facebook, то ще идентифицира и акаунти в Instagram, които имат връзка с базираната в Санкт Петербърг „Агенция за интернет изследване“, известна още като "ферма за тролове".

Руската агенция стои зад стотици профили във Facebook, Instagram и Twitter, които публикуваха хиляди политически съобщения по време на президентската надпревара в САЩ.

Много онлайн страници като Heart of Texas, Being Patriotic и Secured Borders са били проектирани така, че да изглеждат като създадени от американски граждани.

Социалната мрежа понесе много критики за бавната си реакция срещу разпространението на пропаганда и фалшиви нови.

През ноември 2016 година основателят на Facebook Марк Зукерберг нарече „доста луда“ идеята, че дезинформацията в социалната мрежа е повлияла на изборите в САЩ.

Наскоро компанията се присъедини към Google, Microsoft, Twitter и още 75 медийни организации в инициативата „Проект Доверие" (Trust Project), която ще се бори срещу разпространението на фалшивите новини и пропаганда в интернет пространството.

 

 

 

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ