Технологии

Google се договаря с германски издатели за авторски права

Google се договаря с германски издатели за авторски права

Американската компания Google обяви, че е подписала споразумение с няколко големи германски издатели, за да избегне спорове за авторските права при използването на техни материали, предаде Маркетоуч.

Интернет гигантът се е договорил със списание Der Spiegel, вестниците Der Zeit и Tagesspiegel   , технологичните портали Golem и Netzwelt, както и бизнес публикацията WirtschaftsWoche.

„Многобройни разговори с различни издатели са в напреднал стадий“, посочват от Google в изявление.

Този ход идва, след като Германия въведе промени в закона за авторското право през месец юни, които дават на издателите допълнителни права върху тяхното съдържание. Новият закон прави разлика между т.нар наречените снипети (кратки откъси от целия материал) и разширени превюта, макар че той не уточнява къде точно се намира границата между двете.

Споразумението между Google и издателите има за цел да избегне скъпи и продължителни съдебни дела, в които се спори за тази граница.

От Google заявиха, че плащанията към издателите ще бъдат „базирани на установени принципи на авторското право и ще следват последователни критерии“.

Компанията подписа подобна сделка с френски издатели по-рано тази година.

Тази седмица Google и агенция Франс прес обявиха петгодишна сделка, съгласно която онлайн гигантът ще плати на френската национална информационна агенция за съдържание в Европа. Главният изпълнителен директор на АФП Фабрис Фрис каза, че споразумението „е признание за стойността на информацията“.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ