Google се отказва дроновете, доставящи интернет

Google се отказва дроновете, доставящи интернет

Google се отказва от проекта за дронове, осигуряващи скоростен интернет. Компанията-майка Alphabet съобщи решението, което е било взето още миналата година, но досега не беше обявено официално.

Прекратяването на проекта е свързано с политиката за контрол върху разходите, започната от компанията преди две години. Още проекти може да последват съдбата на дроновете.

Идеята за дроновете бе представена през 2014 г. при придобиването на стартъпа Titan Aerospace за няколко десетки милиона долара. Апаратите бяха част от мащабната програма за инвестиции в нови средства за интернет връзка, предназначена за милиарди хора, лишени от достъп до мрежата.  

Google беше започнала разработка на балони с хелий и комплекс от минисателити. В момента на придобиването Titan Aerospace пък работеше по конструирането на дронове, летящи на височина около 20 км.  Зареждани със соларна енергия гигантските крила, подобни на самолетните, трябваше да са в състояние да изпълняват същата мисия като спътниците, но на много по-ниска цена. Концепцията бе същата като на дрона Aquila на Facebook, който направи първия си изпитателен полет миналото лято.

През май 2015 апаратът на Google се разби по време на тестове. По-късно част от екипа на Titan бе прехвърлен към другия проект – за въздушните балони, доставчици на интернет, който в момента е в изпитателен тест в Шри Ланка.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ