Huawei представи своята операционна система HarmonyOS

Huawei представи своята операционна система HarmonyOS

Китайският телекомуникационен гигант Huawei представи операционната си система HarmonyOS на пресконференция в южния китайски град Дунгуан, предаде Си Ен Би Си.

Главният изпълнителен директор на потребителската дивизия на Huawei Ричард Ю заяви, че новата ОС, която в Китай ще носи името HongmengOS, може да бъде използвана редица устройства –  мобилни телефони, смарт телевизори, инфотейнмънт системи в автомобилите и дори „смарт сгради“. Тя е част от плана на Huawei за представяна на линия от продукти работещи на принципа на „интернет на нещата“(IOT, Internet of Things), концепция според която всички устройства трябва да са свързани помежду си или с външната среда чрез интернет.

HarmonyOS ще бъде използвана първо в смарт телевизорите на компанията, които ще се появят на пазара по-късно тази година. В рамките на следващите три години операционната система ще се пренесе и на смарт часовниците на Huawei и на инфотеймънт системи за втомобили.

По време на пресконференцията Ричард Ю заяви, че операционните системи, които доминират мобилния пазар, не взимат предвид изобилието от продукти, които в бъдеще ще бъдат свързани с интернет.

От Huawei поясниха, че новата ОС ще бъде пусната първо в Китай, но компанията планира да я въведе и на световния пазар.

Harmony OS ще бъде с отворен код, което означава, че на практика тя ще може да бъде използвана и от други производители на смартфони.

Дотук се стигна, след като през май САЩ вкара Huawei в търговския си „черен списък”, забранявайки на американските компании да доставят части и компоненти на китайската фирма без одобрението на правителството. Малко по-късно и Google отне лиценза на Huawei за операционната система Android.

Въпреки че от Huawei продължават да твърдят, че предпочитат да продължат партньорството си с американската компания и да използват Android за мобилните си устройства, те поясниха, че са готови незабавно да заменят операционната система на Google, ако казусът остане неразрешен.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ