Интел тества нова технология за безпилотни автомобили

Интел тества нова технология за безпилотни автомобили

Интел тества нова технология за безпилотни автомобили

Американският технологичен гигант Интел (Intel) обяви, че започва тестово производство на безпилотни автомобили, съобщи АП.

Техногигантът съобщи планове за пилотна серия от 100 автомобила, с които ще се изпробва нова технология за безпилотно управление.

Те ще бъдат високоавтоматизирани - едно ниво под напълно безпилотна, но доста над возилата с автопилот и други по-разпространени характеристики, които вече са по пътищата, поясняват от компанията. Амбициите на Интел е да спечели конкурентна надпревара в областта с Куалком (Qualcomm) и Енвидиа (Nvidia), съобщи Си Ен Би Си.

Новият проект включва тестове в САЩ, Израел и Европа, като няма да замени лабораторията за развиване на технологии за безпилотно управление на автомобили. Последната такава лаборатория на Интел бе открита през май за надграждане на работата по разработване на системи за безпилотно управление на автомобили за други компании като Бе Ем Ве (BMW), Делфи (Delphi) и Ериксон (Ericsson).

Тази седмица Интел приключи и придобиването на израелската компания за технологии, свързани безпилотните автомобили, Мобилай (Mobileye). Сделката е за 15 милиарда долара, посочва Франс прес. Мобилай покрива 70 процента от световния пазар на системи за подпомагане на шофирането и системи, предотвратяващи сблъсък.

Тестовете в реални условия дават незабавна обратна връзка и ще ускорят създаването на технологични решения за напълно автоматизирани коли, заяви съоснователят на Мобилай Амнон Шашуа, който ще ръководи подразделението на Интел.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ