Изгубени в мрежата - с 30% скочили загубите на потребителски данни за година

Изгубени в мрежата - с 30% скочили загубите на потребителски данни за година

Изгубени в мрежата - с 30% скочили загубите на потребителски данни за година

Въпреки експлозивното технологочни развитие на света, онлайн потребителите продължават да имат сериозни проблеми със съхраняването на данни. Цели 65.1% заявяват, че или те, или член на тяхното семейство са загубили данни през изминалата година, като резултат от случайно изтриване, проблем с хардуера или софтуера. Резултатите са от специално международно изследване на Acronis относно навиците за защита на данните на потребителите от цял свят. Проучването е по повод 2019 World Backup Day и обхваща потребители в САЩ, Великобритания, Австралия, Германия, Полша, Испания, Франция, Япония, Сингапур, България и Швейцария. Сред анкетираните за пръв път има и бизнес потребителите. Увеличаващият се брой на изпълнителни директори, директори по информационни технологии и други ръководители, които губят работните си места в резултат на фактически нарушения, онлайн атаки и проблеми в информационните технологии са причината техните проблеми и практики също да бъдат включени в  изследването.

Отчетените над две трети докладвания за загуби на потребителски данни представляват скок от 29.4% в сравнение с предходната година

За първи път в своята 4-годишна история, проучването на Акронис за World Backup Day също показа, че почти всички потребители (92.7%) са правили резервни копия на техните компютри, което е увеличение с повече от 24.1% спрямо миналата година и най-голямото увеличение спрямо същия период на предходната година.

На пръв поглед, тези две констатации може да изглеждат напълно несъвместими – как могат да бъдат изгубени повече данни, ако почти всеки прави резервно копиеs.“И все пак, има предположения, защо тези цифри в проучването изглеждат по този начин. "Хората използват повече устройства и получават достъп до данните си от повече места, отколкото в миналото, което създава повече възможности за загуба на данни. Те могат да направят резервно копие на лаптопа си, но ако не са правили резервно копие на данните от смартфона си, който са забравили в такси, те все пак ще изгубят данни.”, коментират експерти от Акронис.

Броят на устройствата, използвани от потребителите, продължава да се покачва, като 68.9% от домакинствата съобщават, че имат три или повече устройства - включително компютри, смартфони и таблети. Tова е с 7.6% повече от 2018.

Тази година само 7% от потребителите казват, че никога не са правили резервно копие в сравнение с миналата година, когато почти 1/3 от анкетираните (31.4%) не са направили резервно копие на личните си данни.Те също така съобщават, че ценят своите данни повече, като 69.9% съобщават, че биха платили повече от $50, за да си върнат изгубените файлове, снимки, видео и т.н. Миналата година по-малко от 15% биха платили толкова много.

За да защитят данните си, 62.7 процента от потребителите ги държат близо до тях, като правят резервно копие на външен хард диск (48.1%) или на дял на твърдия диск (14.6%). Само 37.4% използват облачно/хибридно съхранение.

Данните, които потребителите са най-загрижени, че могат да загубят, са контакти, пароли и друга лична информация (45.8 %), следвани от медийни файлове като снимки, видео, музика и игри (38.1%).

По-малко от половината потребители знаят за онлайн атаките, които застрашават техните данни, като рансъмуера (46%), cryptomining malware (53%) и атаките на социалния инженеринг (52%), използвани за разпространение на зловреден софтуер.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ