Катализатор може да превръща отпадъчния въглероден диоскид в пластмаса

Катализатор може да превръща отпадъчния въглероден диоскид в пластмаса

Катализатор може да превръща отпадъчния въглероден диоскид в пластмаса

Екип от изследователи от университите в Торонто, Калифорния и Бъркли и националния изследователски център на Канада Canadian Light Source (CLS) са разработили метод за ефикасно превръщане на въглеродния диоксид в пластмаса, пише Independent. Революционната технология би могла да помогне на отклоняването на въглеродния диоксид - основен фактор за изменението на климата - да не навлиза в атмосферата, а също и да намали зависимостта ни от изкопаеми горива.

За новата технология могат да се използват различни метали като катализатор, но изследователите са избрали мед, тъй като използването му може да доведе до производството на етилен, който да се превърне в полиетилен - най-често използваната пластмаса в света.

"Медта е един вид вълшебен метал. Това е магия, защото от него могат да се направят много различни химикали, като метан, етилен и етанол, но контролирането на това, което прави, е трудно", заявява водещият изследовател Фил Де Луна.

Изследователите са съумели да проектират катализатор и да идентифицират точните условия за увеличаване производството на етилен по време на реакцията, като в същото време да намалят производството на метан и въглероден окис.

"Мисля, че бъдещето ще бъде изпълнено с технологии, които ще създават стойност от загубите. Това е вълнуващо, защото работим за създаването на нови и устойчиви начини за посрещане на енергийните нужди на бъдещето", добави още Де Луна.

Изследователите твърдят, че сега е възможно да се създаде катализатор, който да отговори на тези условия и че техните открития могат да имат "драматичен" положителен ефект.

"Технологията за улавяне на въглерод може да доведе до невероятен зелен производствен механизъм за ежедневните пластмаси, като същевременно се блокират вредните парникови газове", настояват учените от CLS .

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ