Коалиция иска индивидуалните потребители в ЕС да могат да съдят технологичните гиганти

Коалиция иска индивидуалните потребители в ЕС да могат да съдят технологичните гиганти

Коалиция иска индивидуалните потребители в ЕС да могат да съдят технологичните гиганти

Индивидуални потребители трябва да имат правото да завеждат съдебни искове срещу американските технологични гиганти за нарушаване на правилата на Европейския съюз, насочени към ограничаването на властта на тези фирми. Зад тази позиция застанаха Privacy International, паневропейската потребителска група BEUC и редица учени, цитирани от Ройтерс.

Призивът на коалицията от 31 групи и академици дойде, след като властите в ЕС и страните членки на блока отправиха критики по последните точки от Закона за цифровите пазари (DMA), предложен от еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер преди малко повече от година, преди той да се е превърнал окончателно закон.

Законопроектът включва списък с допустими и недопустими действия от страна на големите онлайн платформи, като на практика той е насочен към Apple, Alphabet, Meta, Amazon и Microsoft. Той позволява само на бизнес потребителите да съдят компании, които нарушават правилата на ЕС.

„DMA трябва да даде възможност на потребителите, както индивидуално, така и колективно, да изискват от националните съдилища да предприемат действия по нарушение на правилата на ЕС“, посочват от групата в отворено писмо до европейските институции.

Макар че властите в ЕС са отворени към идеята, отделните страни членки пренебрегват искането.

Коалицията също така призова законодателите и държавите от ЕС да позволят на потребителските органи и представители на гражданското общество да участват в процесите, определени в проектозакона, така че техните нужди да бъдат отразени в решенията на Комисията относно технологичните гиганти.

Отвореното писмо са подписали още базираният в САЩ Център за цифрова демокрация и Федерацията на потребителите на Америка, Европейския съюз за граждански свободи, европейските цифрови права и учени от Оксфордския университет, Виенския университет по икономика и бизнес и Университета на Амстердам.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ