Криптовалутите и телемедицината ще се развият през 2018 г.

Криптовалутите и телемедицината ще се развият през 2018 г.

Криптовалутите и телемедицината ще се развият през 2018 г.

Изясняването на статута на криптовалутите ще бъде чакано събитие през 2018 година, смята Невен Боянов, специалист в сферата на високите технологии, основател на първото хакерспейс пространство във Велико Търново, предприемач и лектор във Великотърновския университет.

В интервю за БТА Боянов очерта очаквани новости - резултат от развитието на IT-сектора.

Търговията с криптовалути като разплащателно средство ще продължи, но за да се избегнат спекулациите, трябва да бъдат откроени лидерите в този вид разплащания, коментира експертът. Тези финансови средства, според него, не подлежат на регулация, но за да са достъпни, техният статут трябва да бъде регламентиран, за да се наложат като разплащателно средство и да се изясни курсът им, прогнозира Боянов. Той отбеляза, че всяко ново стартиращо предприятие /Start up/ в световен мащаб е обвързало своята дейност с новите парични средства.

Боянов коментира, че през 2018 година ще се появят нови технологии, свързани със здравеопазването. Една от посоките е развитието и утвърждаването на телемедицината. Неговият екип е разработил приложение, което помага на жени, оперирани от рак на гърдата. Разработката е съвместна с американския институт по рехабилитация "Бърк". Целта е хората, които нямат ежедневна връзка със своя терапевт, да знаят какво да правят, за да продължат да спазват специалния режим след подобни интервенции, отбеляза Боянов.

Платформите, които се разработват от специалистите в тази област не лекуват, тяхната идея е да улеснят достъпа до здравеопазване и постоперативна терапия за всички пациенти, независимо колко далече са от лекарите, уточни Боянов.

Експертът смята, че през 2018 година научната общност ще продължи изследванията в областта на генетиката, като се очакват новини, свързани с анализа и структурата на ДНК, както и възможностите за въздействие върху нея.

Специалистът прогнозира, че с развитието на облачните технологии, чрез които ще се съхраняват различните данни от здравния статус на всеки човек, ще се стигне до по-голяма прецизност при диагностицирането на дадени промени или при влошаване на здравословното състояние на отделния човек.

Според него през 2018 година ще се говори все повече за неформално образование, което ще се базира отново на усъвършенстването на технологиите. Боянов смята, че все повече хора ще предпочитат да се обучават, слушайки лекции онлайн от специалисти, които са водещи в дадена област.

През 2018 година ще навлязат все повече технологии, които изследват поведението на ползвателите на интернет. Това ще бъде една от стъпките за повишаване на сигурността, каза Боянов. Той отбеляза, че Четвъртата индустриална революция /Индустрия 4.0/ ще продължи през настоящата година с дигитализирането на още повече процеси и бизнеси. Следващото ниво е реалното приложение на роботиката и изкуствения интелект. Още повече функции, свързани с бита на хората, ще се извършват без участието на човека, каза той.

Боянов припомни, че първата фаза на революцията е цялостното въвеждане на електронната документация, както и автоматизацията на високо ниво в промишленото производство и земеделието.

След затишието в развитието на космическите технологии се очаква отново да бъдем наблюдатели на подем в това отношение, но той ще бъде провокиран от интересите на частния бизнес, посочи специалистът по високи технологии.

Ако първоначалният тласък в разработките, свързани с космоса през миналия век, е бил продукт на съревнованието от двете страни на Желязната завеса, то днес, този сегмент от технологиите е тласкан, не от държавни политики, а от частни инвеститори, каза Боянов. Според него това означава, че пробив ще има, защото през последните две-три години всички тези частни инвеститори са заявили планове, не само по отношение на сателитните територии, но и като човешко прекрачване в нови космически пространства.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ