Бизнесът на Alphabet за изкуствен интелект излезе на печалба за първи път в историята

Бизнесът на Alphabet за изкуствен интелект излезе на печалба за първи път в историята

Бизнесът на Alphabet за изкуствен интелект излезе на печалба за първи път в историята

Водещата лаборатория за изкуствен интелект DeepMind е реализирала печалба за първи път в историята, предаде Си Ен Би Си.

Базираната в Лодон изследователска фирма регистрира печалба от 43,8 млн. паунда за 2020 г., след като години наред генерира загуби за стоици милиони долари. През 2019 г. тя отчете загуба от 477 млн. паунда.

Оборотът на компанията през тази година се е утроил – от 265,5 млн. паунда на 862.2 млн. От фирмата обаче не обявиха на какво точно се дължи резкия скок на приходите.

DeepMind не продава продукти директно на потребители, като тя също така не е обявила никакви сделки с частни фирми извън рамките на Alphabet – компанията майка на Google, която придоби лабораторията през 2014 г. за 600 млн. долара. Тя обаче продава софтуер на компаниите под шапката на Alphabet, сред които Google и Youtube.

Говорител на DeepMind заяви пред Си Ен Би Си, че от компанията „захранват продукти и инфраструктура, които обогатяват живота на милиарди чрез многото сътрудничества, върху които са работили в рамките на Alphabet през годините“.

В същото време разходите за персонал са нараснали скромно - от 467 млн. на 473 млн. паунда. В компанията работя някои от най-добрите експерти в сферата на изкуствения интелект, чиято годишна заплата достига над 1 млн. долара. Това са хора, които обикновено имат докторски степени от най-престижните университети в света и са търсени от фирми като  Facebook, Apple, Amazon, и Microsoft.

От DeepMind не поясниха с колко се е разраснал екипа им през 2020 г., но заявиха, че в момента в компанията работят над 1000 души.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ