Microsoft оттегля всички инвестиции в разработки за лицево разпознаване

Microsoft оттегля всички инвестиции в разработки за лицево разпознаване

Microsoft оттегля всички инвестиции в разработки за лицево разпознаване

Корпорацията Microsoft оттегля инвестициите си от всички компании, които разработват и продават технологии за лицево разпознаване, предаде изданието Seeking Alpha.

Причината за промяната в политиките на технологичния гигант е работата ѝ с израелския стартъп AnyVision, който бе обвинен в шпионаж през такива технологии в западната част на Палестина през юни 2019 година.  По това време звеното за рисков капитал на Microsoft – M12 Ventures, покдрепи AnyVision като част от кръга за финансиране на компанията за 74 млн. долара.

Microsoft беше подложен на много критики за инвестицията си в AnyVision, че с  решението си да подкрепи компания, която работи с израелското правителство по мащабно следене влиза в противоречие с корпоративните си етични принципи.

Разследване, водено от бившия главен прокурор на САЩ Ерик Холдър и екипа му в Covington & Burling, потвърди, че технологията на AnyVision е била ползвана за следене на преминаването на границата между Западния бряг и Израел, но не „стои зад програма за масово следене в Западния бряг“.

Microsoft за първи път изложи позицията си за това как компанията ще подходи към технологиите за лицево разпознаване ощре през 2018 г., когато президентът Брад Смит направи изявление, в което призова правителството да излезе с ясни правила за такъв тип софтуер в Съединените щати.

Смит стана още по-настоятелен в призивите си за повече регулация и съблюдаване на тези фирми към края на въпросната година, когато Microsoft обяви и официалното си становище за това как ще подходи към технологията.

„Ние и други технологични компании трябва да започнем да вземаме предпазни мерки, за да адресираме технологията за лицево разпознаване. Вярваме, че тази технология може да служи на нашите клиенти по важни и разнообразни начини, а ние сме не просто насърчени, а все по-вдъхновени от много от приложенията на лицевото рапзознаване, които нашите клиенти използват. Но за разлика от много други технологии, тази трябва да бъде разработена и използвана внимателно“, гласи изявлението.

Microsoft пренасочва фокуса си върху възможности и компании, които дават възможност за повече контрол върху тези чувствителни технологии, се казва сега в комюнике на гиганта.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ