Microsoft заменя журналистите с роботи

Microsoft заменя журналистите с роботи

Microsoft заменя журналистите с роботи

Microsoft реши да замени десетки журналисти със софтуер за изкуствен интелект, информира "Гардиън". Служителите, които поддържат началните страници за новини на уебсайта на MSN на Microsoft и неговия браузър Edge - използван от милиони британци всеки ден - са казали, че вече няма да са нужни, защото роботите вече могат да си вършат работата. 

Технологичният гигант обяви, че това е част от глобалното изместване от хората в полза на автоматизирани актуализации за новини и трябва да стане в най-кратки срокове. По данни на "Сиатъл таймс" около 50 журналисти ще изгубят работата си в края на юни, но екип новинари все пак ще останат на работа. 

Екипът, работещ на сайта на Microsoft, не съобщава оригинални истории, но все още упражнява редакторски контрол, подбирайки истории, произведени от други новинарски организации, включително Guardian, и редактира съдържание и заглавия, когато трябва, за да съответства на формата на изданието. След това статиите бяха хоствани на уебсайта на Microsoft, като технологичната компания споделя приходите от реклама с оригиналните издатели.

Ръчното куриране на новинарските истории също така гарантира, че заглавията са ясни и подходящи за формата, като същевременно насърчават разпространението на политически мнения и избягват недостоверни истории. 

Някои от журналистите, които сега са изправени пред съкращения, имат дългогодишен опит в бранша. Сега те са изправени пред тежко предизвикателство да си намерят друга работа, когато цялата индустрия иска да намали разходите. Очаква се други екипи по света да бъдат засегнати от решението на Microsoft да автоматизира използването на своите новинарски сайтове.

Много технологични компании експериментират с използването на изкуствения интелект в журналистиката, въпреки че усилията за автоматизиране на писането на статии не са приети широко. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ