Технологии

Мъск е продал акции на Tesla за 4 млрд. долара, за да финансира покупката на Twitter

Мъск е продал акции на Tesla за 4 млрд. долара, за да финансира покупката на Twitter

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск е продал свои акции в производителя на електрически автомобили на стойност около 4 млрд. долара в дните след приемането на неговата оферта за придобиване на социалната мрежа Twitter, става ясно от документите до Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC), цитирани от Си Ен Би Си.

В серия от сделки във вторник и сряда Мъск продал около 4,4 млн. акции на Tesla на цени между 870 и 1000 долара за акция. По-голямата част сделките са осъществени във вторник, когато акциите на Tesla поевтиняха с 12%

След като документите станаха публични, Мъск написа в Twitter: „Няма да има повече продажби на Tesla след днес“.

Си Ен Би Си потърси Tesla и Мъск за коментар, за да разбере как точно той планира да използва приходите и дали е продал повече акции на Tesla след 27 април, последната дата, когато според документите са осъществени сделки. Те не се отговорили веднага на искане за коментар.

В понеделник бордът на директорите на Twitter одобри предложението на Мъск да придобие компанията и да я направи частна за 54,20 долара на акция, или общо 44 млрд. долара. Сделката все още се нуждае одобрение от акционери и регулаторни органи.

Мъск се ангажира да вложи собствен капитал от около 21 млрд. долара в сделката, което предизвика спекулации, че той може да продаде значителен дял от акциите си в Tesla.

Мъск ще трябва да плати на Twitter неустойка от 1 млрд. долара, ако не успее да осигури нужното финансиране за финализиране на сделката. В същото време Twitter ще дължи 1 млрд. на Мъск, ако приеме конкурентна оферта или ако акционерите отхвърлят сделката.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ