Технологии

Мъск обмисля да влезе в бизнеса за добив на литий заради високите цени

Мъск обмисля да влезе в бизнеса за добив на литий заради високите цени

Производителят на електрически автомобили Tesla може да влезе в бизнеса за добив и рафиниране на литий. Това съобщи главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск в Twitter, предаде Си Ен Би Си.

„Цената на лития е достигнала безумни нива“, написа Мъск. „Няма недостиг на самия елемент, тъй като литий може да бъде намерен почти навсякъде, но темпото на извличане/рафиниране е бавно“, добави той.

Коментарът на шефа  на Tesla и SpaceX бе в отговор на пост в Twitter, показват, че средната цена за един тон литий е нараснала значително през последните две десетилетия, а покачването на цените през 2021 г. е било огромно. Според Benchmark Mineral Intelligence, цената на метала се е повишила с повече от 480% през последната година.

Литият намира широка употреба при батериите на електрическите превозни средства. Той е едновременно най-лекият метал и най-малко плътният твърд елемент, което означава, че създадените с него батерии имат съотношение мощност – тегло. Това е много важно за транспортния сектор.

Последният коментар на Мъск не е първият случай, в който той говори за възможността Tesla да добива собствен литий.

През 2020 г. Tesla направи опит за придобиване на права за добив на литий в Невада, но в крайна сметка сделката за купуване на компания за добив на литий пропадна, а с нея и правата за извличане на метала.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ