Нидерландски регулатор глобява Apple с по 5 млн. евро на седмица от 15 януари насам

Нидерландски регулатор глобява Apple с по 5 млн. евро на седмица от 15 януари насам

Нидерландски регулатор глобява Apple с по 5 млн. евро на седмица от 15 януари насам

Антимонополният регулатор на Нидерландия наложи глоба от 5 млн. евро на американския технологичен гигант Apple заради блокирането на достъпа до разплащателни методи, различни от тези на компанията, при плащане на абонаменти за приложения за запознанства, предаде Ройтерс. Това е пета подобна глоба в рамките на няколко последователни седмици.

Нидерландският орган за защита на потребителите и пазарите (ACM) твърди, производителят на iPhone злоупотребява с господстващо положение на пазара като не позволява на производителите на софтуерни приложения в страната да използват други методи на плащане за приложения за запознанства, достъпни чрез App Store.

ACM налага седмични глоби от по 5 млн. евро на Apple от 15 януари насам, след като компанията пропусна крайния срок за въвеждане на исканите от регулатора промени.

Регулаторът твърди, че през последната седмица американската фирма не е отправила ново предложение във връзка с тези искания.

„Ясно обяснихме на Apple как могат да изпълнят изискванията. Досега обаче те отказват да отправят сериозни приложения“, отбелязват от регулатора.

Изискванията на магазина за приложения App Store предполагат, че разработчиците ще използват ексклузивно системата за разплащания на Apple, която включва 30% комисионна върху трансакциите. Това изискване е обект на критики от редица страни, включително и от САЩ.

В публикация в своя блог Apple посочва, че е изпълнила исканията на нидерландския регулатор като е позволила на разработчиците на приложения за запознанства да представят нови приложения, които да предлагат алтернативни методи за плащане.

Компанията обаче казва, че възнамерява да начислява 27% комисионна върху всички плащания в приложенията, които не обработва чрез собствената си система – малко под стандартните 30% за вътрешна обработка.

ACM отхвърли тези действия на Apple като посочва, че те поставят твърде голяма тежест върху разработчиците на софтуер и не отговарят на регулаторните изисквания.

Нито Apple, нито ACM са коментирали дали някоя от наложените през последните седмици глоби е била платена. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ