Технологии

Пореден удар срещу Huawei: Новите устройства на компанията няма да имат инсталирани приложенията на Facebook

Пореден удар срещу Huawei: Новите устройства на компанията няма да имат инсталирани приложенията на Facebook

Приложенията на американската компания Facebook - социалната мрежа Facebook, Instagram и WhatsApp - вече няма да бъдат предварително зададени за смартфоните, които са произведени от китайската корпорация Huawei, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Потребителите, които вече имат телефони на Huawei, ще могат да използват приложенията и да ги актуализират. При новозакупените смартфони Huawei програмите Facebook, Instagram и WhatsApp няма да са част от комплекта. Потребителите, закупили нови устройства на компанията, ще имат възможността да изтеглят приложенията от Google Play Store, но ако наложените от Google ограничения срещу Huawei останат в сила, тази възможност също ще бъде поставена под въпрос.

Днес ръководството на американската корпорация Google предупреди администрацията на прeзидента на САЩ Доналд Тръмп за рисковете за националната безопасност, които могат да нараснат, ако ограничителните мерки срещу Huawei не бъдат отменени. Това съобщи днес в. "Файненшъл таймс", цитиран от ТАСС, позовавaйки се на три източника.

Министерство на търговията на САЩ постави на 17 май Huawei в черния списък на страните, които заплашват националната сигурност. След това Google спря достъпа на Huawei до актуализирането на операционната система Android. По-късно Google заяви, че обновяването за устройствата на Huawei ще бъде достъпно 90 дни в съответствие с временния лиценз, издаден на 20 май от властите в САЩ.

Основният проблем на Google е възможността китайската компания да разработи собствена версия за програмно обезпечаване. Това ще направи Android по-уязвим към хакерски атаки, посочва изданието.

"Според Google прекратяването на сътрудничеството с Huawei е опасно за САЩ заради вероятността от създаване на две операционни системи Android: оригинал и копие", цитира вестникът думите на източника.

Китай и САЩ водиха преговори няколко месеца за регулиране на търговските спорове. Последният кръг от тези консултации беше през май във Вашингтон, след това обаче разговорите изпаднаха в задънена улица.

От 10 май бяха увеличени американските мита за китайски стоки на стойност 200 милиарда долара от 10 до 25 процента. Властите в Китай въведоха от 1 юни ответни мита за над 5000 американски стоки за общата сума от 60 милиарда долара.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ