Продажбите на „виртуална земя" в метавселената надхвърлиха половин милиард долара

Продажбите на „виртуална земя в метавселената надхвърлиха половин милиард долара

Продажбите на „виртуална земя" в метавселената надхвърлиха половин милиард долара

Продажбите на „виртуални недвижими имоти“ в метавселената са надхвърлили 500 млн. долара през миналата година и могат да се удвоят през тази, изчисляват инвеститори и фирми за анализи, цитирани от Си Ен Би Си.

Според MetaMetric Solutions продажбите на виртуална земя на четирите основни платформи за метавселена са достигнали 501 млн. долара през 2021 г. Само през миналият месец обаче те са били на стойност 85 млн. долара, като от компанията прогнозират, че продажбите могат да достигнат 1 млрд. долара през тази година.

Ръстът на интереса към тези активи се дължи на промяната на името на Facebook на Meta, с което компанията изрази пренасочването на вниманието си към метавселената. Ребрандирането бе обявено на 28 октомври, като още следващият месец продажбите на виртуални имоти са нараснали деветкратно до 133 млн. долара, показват данните на MetaMetric Solutions.

Според доклад на BrandEssence Market Research пазарът на виртуални имоти в метавселената ще нараства с комбиниран годишен темп от 31% в периода от 2022 до 2028 г.

„Има големи рискове, но потенциалните награди също са големи“, коментира Джанин Йорио, главен изпълнителен директор на Republic Realm, инвеститор в във виртуални имоти в метавселената.

Republic Realm похарчи рекордните 4,3 милиона долара за земя в най-голямата метавселена за недвижими имоти Sandbox. Компанията разработва 100 острова, наречени Fantasy Islands, със собствени вили и пазар на лодки и джетове. Деветдесет от островите са продадени в първия ден от търговията за 15 000 долара всеки, а някои вече се препродават за повече от 100 000 долара.

Големият въпрос пред инвеститорите е как да възложат стойност и риск на актив, чийто недостиг е изкуствено поддържан и чието бъдеще е неясно. Над дузина платформи вече продават недвижими имоти в метавселената, като почти всяка седмица се появяват нови играчи на пазара. Досега продажбите на виртуална земя са концентрирани в „Голямата четворка“ — Sandbox, Decentraland, Cryptovoxels и Somnium. Тези четири платформи предлагат общо 268 645 имота с различни размери.

Sandbox доминира на пазара с 62% от наличната земя на четирите платформи и три четвърти от всички продажби на земя през 2022 г., показва доклад на Republic Realm.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ