Технологии

Професии на бъдещето, които ще се търсят още през 2018

Професии на бъдещето, които ще се търсят още през 2018

Заради изкуствения интелект ще изчезнат много професии, но и ще се появят нови, някои от тях още през тази година.

Според доклад на Dell и „Института за бъдещето“ – калифорнийски тинк-танк, 85% от професиите, които през 2030 г. ще се практикуват в момента не съществуват. Но според друго изследване изкуственият интелект ще създаде милиони нови работни места за нови професии, свързани с развитието на новите технологии.

През 2018 г. лека полека ще се наложат нови 5 професии. Ето кои са те според френския „Фигаро“.

Техник по възобновяема енергия. Промените в енергетиката са предизвикателството на утрешния ден. За да се развиват и да се налагат възобновяемите източници на енергия, е необходимо да има нови технически специалисти и то в голямо количество на пазара на труда – специалисти по фотоволтаици или вятърна енергия. Търсенето им ще преживее бум през следващото десетилетие.

Коуч на роботи. Неизбежно, роботите ще заемат голяма част от работните места в бъдеще. Затова ще трябва хората да си сътрудничат с тях и да ги менажират. Ето защо компаниите ще имат нужда от специални инженери, които създават и управляват изкуствения интелект. Роботите могат да решават успешно сложни проблеми за рекордно кратко време, но не са автономни. „Фигаро“ припомня публикация отпреди няколко седмици, че Google е наела 10 000 души, за да направят мащабна проверка на данните в Youtube. Един алгоритъм би могъл да изтегли 98% от докладваните клипове – т.е. да свърши работата на 180 000 души в продължение на 40 седмици, но остават 2%, за които трябва човешка намеса.

Инженер на изкуствен интелект. Това е профилът на разработчика на утрешния ден, за който има търсене и недостиг. Специалистът по изкуствен интелект вече „струва злато“ на пазара на труда и компаниите си ги крадат. Естествено заплатите са внушителни – около 300 000 долара годишна заплата в САЩ, а най-добрите могат да получат и 7-цифрени суми. DeepMind, Google, Airbnb, JPMorgan и Intel обявиха през декември миналата година, че търсят таланти.

Видео мейкъри на видео игри. Професия, която се появява в новия пазар на стрийминг, свързан с видео игрите онлайн – запалените искат да гледат по-добри от тях играчи как играят в реално време. В Twitch например над 15 млн. потребители гледат играта на големите майстори. Близо 25 000 играчи са направили от това своя професия.

Болногледачи. Ако хирургията и други дейности от тази сфера на медицината ще бъдат повлияни от изкуствения интелект, медицинските грижи изискват близост и опит, каквито имат само хората. Според бюрото за трудова статистика в САЩ, застаряването на населението ще предизвика създаването на стотици хиляди работни места - между 426 000 и 754 000, през следващите десетина години.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ