Професии на бъдещето, които ще се търсят още през 2018

Професии на бъдещето, които ще се търсят още през 2018

Професии на бъдещето, които ще се търсят още през 2018

Заради изкуствения интелект ще изчезнат много професии, но и ще се появят нови, някои от тях още през тази година.

Според доклад на Dell и „Института за бъдещето“ – калифорнийски тинк-танк, 85% от професиите, които през 2030 г. ще се практикуват в момента не съществуват. Но според друго изследване изкуственият интелект ще създаде милиони нови работни места за нови професии, свързани с развитието на новите технологии.

През 2018 г. лека полека ще се наложат нови 5 професии. Ето кои са те според френския „Фигаро“.

Техник по възобновяема енергия. Промените в енергетиката са предизвикателството на утрешния ден. За да се развиват и да се налагат възобновяемите източници на енергия, е необходимо да има нови технически специалисти и то в голямо количество на пазара на труда – специалисти по фотоволтаици или вятърна енергия. Търсенето им ще преживее бум през следващото десетилетие.

Коуч на роботи. Неизбежно, роботите ще заемат голяма част от работните места в бъдеще. Затова ще трябва хората да си сътрудничат с тях и да ги менажират. Ето защо компаниите ще имат нужда от специални инженери, които създават и управляват изкуствения интелект. Роботите могат да решават успешно сложни проблеми за рекордно кратко време, но не са автономни. „Фигаро“ припомня публикация отпреди няколко седмици, че Google е наела 10 000 души, за да направят мащабна проверка на данните в Youtube. Един алгоритъм би могъл да изтегли 98% от докладваните клипове – т.е. да свърши работата на 180 000 души в продължение на 40 седмици, но остават 2%, за които трябва човешка намеса.

Инженер на изкуствен интелект. Това е профилът на разработчика на утрешния ден, за който има търсене и недостиг. Специалистът по изкуствен интелект вече „струва злато“ на пазара на труда и компаниите си ги крадат. Естествено заплатите са внушителни – около 300 000 долара годишна заплата в САЩ, а най-добрите могат да получат и 7-цифрени суми. DeepMind, Google, Airbnb, JPMorgan и Intel обявиха през декември миналата година, че търсят таланти.

Видео мейкъри на видео игри. Професия, която се появява в новия пазар на стрийминг, свързан с видео игрите онлайн – запалените искат да гледат по-добри от тях играчи как играят в реално време. В Twitch например над 15 млн. потребители гледат играта на големите майстори. Близо 25 000 играчи са направили от това своя професия.

Болногледачи. Ако хирургията и други дейности от тази сфера на медицината ще бъдат повлияни от изкуствения интелект, медицинските грижи изискват близост и опит, каквито имат само хората. Според бюрото за трудова статистика в САЩ, застаряването на населението ще предизвика създаването на стотици хиляди работни места - между 426 000 и 754 000, през следващите десетина години.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ