САЩ и ЕС предприемат мерки срещу „надпреварата за субсидии“ при полупроводниците

САЩ и ЕС предприемат мерки срещу „надпреварата за субсидии“ при полупроводниците

САЩ и ЕС предприемат мерки срещу „надпреварата за субсидии“ при полупроводниците

Съединените щати и Европейският съюз ще обявят съвместни усилия за предотвратяване на „надпревара за субсидии“, докато опитват да увеличат производството на чипове. Това обяви високопоставен представител на администрацията на американския президент Джо Байдън, цитиран от Ройтерс.

Ходът ще бъде обявен по време на двудневната среща на Съвета по търговия и технологии ЕС—САЩ (СТТ), която започна вчера в Париж.

В първата конференция на съвета в Питсбърг миналата година бе обещано задълбочаване на трансатлантическото сътрудничество за укрепване на веригите на доставки на полупроводници, борба с непазарните търговски практики на Китай и предприемане на по-единен подход за регулиране на глобалните технологични компании.

„Ще обявим трансатлантически подход към инвестициите в полупроводници, насочен към гарантиране на сигурността на доставките“, коментира представителят на администрацията на Байдън преди началото на срещата.

Вашингтон и Брюксел искат да насърчат инвестициите в чипове и да го направят по „координиран начин, а не просто да насърчат в надпреварата за субсидии“, казва източникът.

Недостигът на чипове в глобален мащаб засегна редица индустрии – от автомобилната до този на  потребителската електроника, принуждавайки някои компании да свият производството.

Американското законодателство, което ще предостави на производителите на чипове 52 млрд. долар финансиране, все още не прието Конгреса.

Съветът също така ще обяви нова схема за сътрудничество, за която източникът твърди, че е предназначена за борба с дезинформацията онлайн, включително с неверни руски твърдения за инвазията в Украйна. Москва нарича действията си в своята съседка „специална военна операция“.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ