Технологии

Силициевата долина изтегля продуктите си от Русия

Силициевата долина изтегля продуктите си от Русия

Най-големите технологични компании от Силициевата долина предприеха мерки, ограничаващи достъпа на хората в Русия до някои от най-широко използваните технологични продукти в света, докато президентът Владимир Путин продължава инвазията си в Украйна, пише Си Ен Би Си.

Много от техните действия са предприети в съответствие със санкциите, наложени от правителството на САЩ.

Apple поде инициативата във вторник като обяви, че спира продажбите на iPhone, iPad, MacBook, Mac и всички други продукти свои продукти в Русия.

„Те водят редиците“, коментира главният анализатор на CCS Insight Бен Ууд, добавяйки, че това оказва натиск върху конкурентните фирми да последват примера на Apple.

Базираната в Купертино, Калифорния, компания също така съобщи, че е премахнала подкрепяните от руската държава медии RT News и Sputnik News от своя App Store по целия свят, с изключение на Русия.

Google премахна и двата новинарски издания от своя Play Store в Европа.

Компанията зад най-популярната интернет търсачка спира и всички реклами в Русия.

Решението идва, след като руският интернет регулатор Роскомнадзор, обвини платрформата YouTube, която е собственост на на Google, в провеждане на големи рекламни кампании за дезинформиране на руснаците за случващото се в Украйна.

„На фона на извънредните обстоятелства, ние поставяме на пауза рекламите на Google в Русия“, каза говорител на компанията.

Платформата за краткосрочно отдаване под наем на жилища Airbnb заяви, че спира всички операции в Русия и Беларус.

Изпълнителният директор на Airbnb Брайън Чески обяви този ход в в Twitter късно в четвъртък, три дни след като компанията заяви, че ще предложи безплатно, временно жилище за до 100 000 бежанци, бягащи от Украйна.

Технологичният гигант Microsoft също се оттегля от Русия.

Президентът на Microsoft Брад Смит обяви в блог в петък, че компанията ще „преустанови всички нови продажби на продукти и услуги на Microsoft в Русия“ и ще спре „много аспекти на бизнес си в Русия в съответствие с правителствените решения за санкции“. Microsoft не изясни как и дали планира да продължи да поддържа съществуващи клиенти в Русия.

Въпросът сега е колко още технологични гиганти ще изтеглят продуктите си от страната.

По-рано тази седмица вицепремиерът на Украйна Михаил Федоров призова главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук да блокира достъпа до App Store в Русия.

Той също така призова Xbox на Microsoft и PlayStation на Sony да спрат да поддържат руския пазари и „временно да блокират всички руски и белоруски акаунти“.

Meta заяви, че се надява да остане онлайн в Русия, за да може да помогне за противодействие срещу пропагандата, която се споделя на нейната платформа.

Междувременно китайските технологични компании продължават да се държат на разстояние от конфликта Huawei, Xiaomi и Alibaba, отказаха да коментират ситуацията пред Си Ен Би Си.

TikTok, който е собственост на базираната в Пекин ByteDance, е една от малкото китайски компании, предприели някакви действия. TikTok заяви, че ще ограничи достъпа до RT и Sputnik в Европейския съюз.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива
По-убедителни и харизматични в две стъпки