Технологии

Square на Джак Дорси сменя името си на Block

Square на Джак Дорси сменя името си на Block

Компанията за финансови услуги Square променя името си на Block, за да отрази фокуса си върху технологиите като блокчейн, предаде Си Ен Би Си.

Основаната от бившия главен изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси разплащателна фирма съобщи, че новото име влезе в сила от 10 декември, но акциите компанията ще продължат да се търгуват в Ню Йорк с борсовия символ SQ.

„Ние изградихме бранда Square за нашия бизнес с продажбите, където е неговото място“, коментира Дорси. „Block е ново име, но нашата цел за икономическо овластяване остава същата. Без значение как се развиваме или променяме, ние ще продължим да изграждаме инструменти, които помагат за увеличаване на достъпа до икономиката“, добави той.

Дорси съосновава Square през 2009 г., поставяйки фокуса на компанията върху личните плащания и нейния едноименен четец на кредитни карти, който позволява на хората да осъществяват плащания с кредитни карти чрез смартфон. В следващите години компанията разшири предложенията си с приложение за директно кредитиране (peer-to-peer), платформа за кредитиране на малкия бизнес и търговия с акции и крипто. Наскоро тя придоби приложението Afterpay, което предлага услугата „купи сега, плати по-късно“, както и услугата за музикален стрийминг Tidal, ръководена от рапъра Jay-Z.

Като част от ребрандирането на Square Crypto – отделна част от компанията, фокусирана върху биткоин, ще промени името си на Spiral.

Дорси се оттегли от поста на главен изпълнителен директор на Twitter в началото на седмицата, след като той ръководи и двете компании от 2015 г. насам. Очакванията са той да фокусира вниманието си върху криптовалутите, които са една от неговите най-големи страсти.

Новината идва около месец, след като Facebook промени името си на meta, отразявайки плана на Марк Зукърбърг да изгради виртуален свят, известен като метавселена. Шест години по-рано Google предприеха подобен ход с със създаването на холдинговата компания Alphabet, която да включва всички бизнеси на компанията.

Square беше един от големите печеливши през 2020 година, тъй като много потребители преминаха към дигитални плащания заради пандемията от COVID-19.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ