Създателят на интернет развива нов проект

Създателят на интернет развива нов проект

Създателят на интернет развива нов проект

Създателят на интернет (World Wide Web или WWW) сър Тим Бърнърс-Лий разработва нов проект за по-честна и равноправна мрежа. Това става ясно от блог публикация в платформата Medium, цитирана от Business Insider. 

Бърнърс-Лий отдавна е известен като отявлен опонент на големите технологични компании, които злоупотребяват с личната информация на интернет потребителите. Той призова за повече регулация, заявявайки по-рано, че е "съкрушен" от скандала с "Кеймбридж Аналитика", при който стана ясно, че е имало изтичане на данните на потребители на Facebook. Споделял е също, че се надява "да вкара духа отново в бутилката" по отношение на недостатъците на глобалната мрежа. 

"При цялото добро, което постигнахме, мрежата еволюира в машина за неравенство и разделение, разтърсвана от мощни сили, които я използват за техния собствен дневен ред", написа Бърнърс-Лий, докато разсъждаваше върху развитието на изобретението си. "Смятам, че днес сме достигнали критична точка и цялата мощна промяна за по-добро е възможна - и нужна", смята той. 

Сега се насочва към развитието на проекта с отворен код Solid, по който работи през последните няколко години. Със Solid Бърнърс-Лий се надява да даде на потребителите по-голям контрол върху данните им, като им позволи да решават кои от мобилните им приложения могат да достигат тези данни и кои не. 

"Solid е платформа, изградена върху използването на съществуващата мрежа. Тя дава на всеки потребител избор къде да складира данните си, кои определени хора и групи да достигат конкретни елементи и кои приложения да използва", написа той. 

Бърнърс-Лий стартира нова компания - Inrupt, която ще предостави търговската структура, необходима, за да се задвижи напред развитието на Solid. По думите му успехът на Inrupt е абсолютно свързан с успеха на Solid. "Inrupt ще бъде инфраструктурата, която ще позволи на Solid да процъфти. Нейната мисия е да предоставя комерсиална енергия и екосистема в помощ да се защити интегритетът и качеството на новата мрежа, изградена върху Solid", казва той. 

Главен изпълнителен директор на Inrupt е партньорът на Бърнърс-Лий Джон Брус, който по-рано е бе изпълнителен директор на компанията за киберсигурност Resilient, придобита от IBM през 2016 г. 

"Мисията на Inrupt е да подсигури Solid да бъде обширно адаптирана от разработчици, бизнеса и накрая... от всеки. Така че да стане част от фабриката на мрежата", написа Брус в публикация в сайта на Inrupt. "Невероятно оптимистично настроен съм за тази следваща епоха от мрежата", продължава той. "Бъдещето все още е толкова по-голямо от миналото", допълва още Брус. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ