Там, където забраните не работят

Там, където забраните не работят

Там, където забраните не работят

Периметърът на забрани и ограничения се разширява, хватката около пушачите все повече се затяга, но до пълна победа над порочния навик едва ли ще се стигне някога.

1,1 млрд. души в света пушат различни видове тютюневи изделия, като 720 млн. души от тях са в групата на „закоравелите пушачи” и димят с цигарата всеки ден.

Независимо от засилващите се рестрикции, броят им ще се увеличава и към 2025 година, по данни на СЗО упорито пушещите ще надхвърлят 1,25 млрд. души. Това ще бъдат хора, които ще пушат, пропушат или продължават да пушат, напълно осъзнавайки рисковете за здравето си. Очевидно е, че стигматизирането не е решение.

Има и друг подход – намаляване на вредата. Това е отдавна позната и прилагана концепция за обществено здраве в различни области и сфери на социалния живот. На този принцип са измислени и въведени в употреба каските за мотоциклетистите и предпазните колани в автомобилите.

Все повече органи за опазване на общественото здраве и експерти смятат, че тази концепция има своето място наред с усилията за превенция на тютюнопушенето и насърчаването на пълен отказ от цигарите. Според тях трябва да се мисли и действа и за осигуряване на по-малко вредни алтернативи за пушачите, „които не могат или не искат да спрат да пушат.”

Някои застъпници за общественото здраве, които отдавна се борят с тютюнопушенето, дори стигат още по-далеч и признават, че тютюневата индустрия може да изиграе решаваща роля за намаляване на вредата от пушенето чрез разработване и предлагане на по-малко вредни алтернативи на цигарите.Те обаче подчертават, че разработваните продукти трябва да отговарят на две прости условия:

- Да носят по-малък риск при продължителна употреба

- Напълно да удовлетворят пушачите, които изберат да използват този тип продукти. Тоест, ако даден алтернативен продукт е с доказано по-нисък рисков профил, но не се възприема като ефективен заместител на традиционните цигари от пълнолетните пушачи, то неговото положително въздействие за общественото здраве няма да има необходимия ефект.

Със сигурност е доказано, че основните причинители на редица заболявания при пушачите са токсичните вещества, които се отделят от тютюневия дим по време на пушене.

Когато тютюнът гори, достига температури, надвишаващи 600 C, което провокира редица химични реакции. В резултат, тютюнът се разпада на хиляди вещества, а те отделят в цигарения дим. В процеса на горене се освобождават ароматите и никотина от тютюна, при което се образуват над 8000 химични вещества, за много от които се знае, че причиняват или могат да причинят заболявания, свързани с пушенето, като рак на белия дроб, сърдечно-съдови забовяваня и емфизем.   

В тютюна, разбира се, се съдържа и никотин. Той води до пристрастяване, но експертите поддържат твърдото мнение, че никотинът не е основният причинител на заболявания, свързани с тютюнопушенето.  В същото време обаче, достигането на т.нар. никотинов пик е именно онова търсено от пушача удоволствие, заради което продължава да робува на вредния си навик.

Редица научни изследвания в последните години установяват, че когато тютюнът се нагрява до температури, по-ниски от 400C обаче, не се стига до образуването на вреден дим. Получава се пара. Освен това, при по-ниски температури, токсичните вещества в цигарения дим намаляват значително или някои от тях изцяло изчезват, а образуваната пара продължава да осигурява аромата и никотина, с които пълнолетните пушачи не биха се разделили. Това дава основание на все повече експерти по обществено здраве от различни точки на света да споделят тезата, че продукти, при които тютюнът не гори, а само се нагрява до стойности под 400 градуса биха се оказали именно онази алтернатива, отговаряща на концепцията за намалеви рискове и вреда.

Това мотивира тютюневите индустрии по света да започнат да се пренастройват към създаване на подобни продукти. Първите опити на тютюневите компании за разработване и популяризиране на тютюневи изделия с нагряване, но без горене датират още от 1988 година, но едва в последните години усилията им се увенчават с успех, когато водещи международни компании най-сетне създават иновативни продукти, които биват възприемани от потенциалните потребители като по-добра и по-безопасна алтернатива на традиционните цигари. На този етап вече са факт три групи продукти – с нагряване на тютюн, но без горене, хибридни продукти, съдържащи никотинаво течност и продукти, съдържащи само никотин. Общото и при трите е отсъствието на горене и електронен контрол на температурата. И при трите категории не се образува дим, а аерозол, който няма неблагоприятно влияние върку качеството на въздуха в затворени помещения – т.е. няма го силното, дразнещо задимяване и неприятната миризма, която полепва по дрехите и косата. Не се образува и пепел.   

Всички те са насочени към една основна таргет група – пушачи, които твърдо заявяват, че нямат намерение да откажат цигарите. Чрез този тип иновации големите тютюневи компании си поставят за цел да убедят тази група да премине максимално бързо към по-безопасни алтернативи, споделя регионалният директор за ЕС по научноизследователски въпроси на Филип Морис Интернешънъл (ФМИ), Пьотр Козаревич. ФМИ вече има такъв иновативен продукт – IQOS, който се предлага в над 30 страни в Европа и Азия, а над 3 млн. пушачи са решили трайно да преминат към него като заместител на традиционната цигара. Важно е да се подчертае, че устройството на компанията – изцяло швейцарска разработка е насочено само към пушачите, които не искат да се откажат от пушенето като е преминало задължителни изпитания сред непушачи и отказали цигарите, че не проявяват интерес към него. „Нашата цел не е да привличаме нови клиенти, а да предложим по-безопасен избор на трайните пушачи”, поясни Козаревич.

Над 400 учени, голяма част от които специалисти по природни и биологични науки са участвали в разработването на бездимния продукт на ФМИ. Всеки етап от разработката се подлага на лабораторни и клинични проучвания, изисквани по регламент за регистрирането на IQOS като продукт с намален риск. Резултатите от тях сочат, че:

- Парата, образувана при награвяне на тютюна с IQOS, съдържа средно 90-95% по-ниски концентрации на токсиканти в сравнение с дима от референтна цигара, разработена за целите на научните изследвания, като концентрациите на никотин са сходни с тези при цигарите.

- Концентрацията на вредни вещества е с до 70% по-ниска отколкото при горене на традиционната цигара.

- Данните от две едноседмични и две тримесечни клинични проучвания показват намаляване на излагането на 15 токсиканти при пушачите, които са преминали изцяло на IQOS. Това намаление се доближава до намалението, наблюдавано при хора, които спират да пушат.

Употребата на IQOS не влияе неблагоприятно върху качеството на въздуха в затворени помещения и не е източник на вторичен дим. Съответно, няма и вреда за хората около пушача.

Филип Морис вижда бъдещето си като компания, която ще наложи бездимните продукти като заместител на цигарите и е решена усилено да инвестира в тази визия. До този момент компанията е вложила 3 млрд. долара в разработването и научните изследвания на такива продукти. Планира нови 1,7 млрд. долара инвестиции за нови фабрики за бездимни продукти в Италия и Германия. Вече има регистрирани над 1400 патента и над 3000 внесени заявления за патенти за нови продуктивни разработки, свързани с порфолиото на заместителите с намален риск.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ