Tesla показа проекта си за хуманоиден робот

Tesla работи по създаването на хуманоиден робот, чийто прототип вероятно ще е готов догодина. Това обяви Илон Мъск, по време на събитие за Деня на изкуствения интелект, който компанията организира и отбелязва.

„В основата си той ще започне да се занимава с работа, която е скучна, повтаряща се и опасна“, обясни предприемачът. „Каква е работата, която най-малко хора биха искали да вършат?“, попита той.

Не беше пояснено дали машината ще се продава, или ще бъде за вътрешна употреба. Тя ще има тяло на човек и екран на мястото, на което обичайно е човешкото лице, където по думите на Мъск ще се показва „полезна информация“, пише CNN.

Той обясни, че проектът ще има „дълбоко“ въздействие върху икономиката, както и че в бъдеще физическата работа ще бъде просто избор. Милиардерът е сред лидерите от Силициевата долина, които предупреждават, че технологиите могат да заемат работните места на много хора, в резултат на което те ще се нуждаят от нов източник на доходи.

[[{"fid":"378932","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":669,"width":1190,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Кадър: YouTube/Tesla

Хуманоидните роботи отдавна са обект на възхищение в попкултурата, но изпълнението на реални човешки задачи от тяхна страна се оказва трудно. Изкуственият интелект се подобрява бързо, но остава далеч зад общите способности дори на дете. Приложенията на роботите са ограничени до основни дейности в проста среда, като например пренасяне на стоки в една фабрика или автономно почистване на дома.

Новата разработка, представена от Мъск ще е с приблизителна височина 1.70 см., тегло 55 кг и ще може да пренася до около 20 кг стоки със скорост от 8 км в час. Всяка от ръцете ще има по пет пръсти, но това може да се промени.

По думите на Мъск в Деня на изкуствения интелект Tesla е искала да покаже, че е повече от просто компания за електрически коли.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават