TikTok събирала неправомерно потребителски данни от Google

TikTok събирала неправомерно потребителски данни от Google

TikTok събирала неправомерно потребителски данни от Google

В продължение на поне година TikTok е събирала данни на потребители, чиито устройства са с операционна система Android в разрез с политиките на компанията майка Google, предаде Business Insider.

Според изданието „Уолстрийт Джърнъл“ платформата за кратки видеа е получавала информация за МАС адресите, които са уникални идентификатори за всяко устройство, без предварителното съгласие на хората. Така TikTok е успявала да следи определени показатели, дори при техен отказ чрез настройките за поверителност. Тази нередност е продължила най-малко 15 месеца и е приключила с обновление на приложението през миналия ноември.

От Google, който забрани събирането на МАС адреси през 2015-а, вече разследват случая, а говорител на TikTok обясни, че постоянно работят по „предизвикателствата със сигурността“ и винаги насърчават потребителите си да изтеглят последната достъпна версия.

За тази неправомерна практика става ясно на фона на преговорите за купуването на американския бизнес на създадената от ByteDance платформа. Президентът Доналд Тръмп даде срок от 45 дена за постигане на споразумение, а сред желаещите да инвестират са Microsoft и Twitter.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ