Турция задържа руски кораб с украинско зърно

Турция задържа руски кораб с украинско зърно

Турция задържа руски кораб с украинско зърно

Товарен кораб, превозващ зърно от окупиран от Русия регион на Украйна, е бил задържан от турските митнически власти. Това съобщи ВВС, позовавайки се на посланика на Украйна в Турция Васил Бондар.

В края на миналата седмица Киев е поискал от Анкара да задържи плаващия под руски флаг товарен кораб Zhibek Zholy, превозващ товар с украинско зърно от окупираното от Русия пристанище Бердянск, потвърди Daily Sabah.

 „Имаме пълно съдействие. Корабът стои на входа на пристанище Карасу под надзора на митническите власти”, заяви посланик Бондар.

Турските власти установяват откъде идва товарът, за който съобщи Евгений Балицки – назначеният от Русия губернатор на окупираните райони в Запорожие.

Украинският дипломат, позовавайки се на информация, получена от морската администрация на страната, заяви, че корабът Zhibek Zholy с дедуейт 7146 тона е натоварил първия товар от около 4500 тона зърно от Бердянск, което според него принадлежи на Украйна.

В началото на юни Киев поиска съдействие от Анкара за установяване на произхода на пшеницата, които турски търговци купуват от Русия, заради съмнения, че то е с произход Украйна. В отговор на това турският външен министър Мевлют Чавушоглу предупреди, че няма да бъде допуснато такова зърно да бъде внесено в страната.

Крайната дестинация на товара се изяснява. Собственикът на Zhibek Zholy - базираната в Казахстан компания KTZ Express, потвърди пред агенция Ройтерс, че корабът е бил нает от руска  фирма, и увери, че ще се съобрази с наложените санкции и ограничения.

В писмо от 30 юни до Министерството на правосъдието на Турция, Главната прокуратура на Украйна заявява, че морският съд е участвал в „незаконен износ на украинско зърно“ от Бердянск и се е насочил към Карасу, Турция със 7 000 тона товар – почти двойно повече от декларираното. В него се настоява властите да „извършат проверка на този морски кораб, да изземат проби от зърно за съдебна експертиза, да изиска информация за местоположението на това зърно“, допълва Daily Sabah.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ