Само вътрешен туризъм? Испания вече работи по план Б за летния сезон

Само вътрешен туризъм? Испания вече работи по план Б за летния сезон

Само вътрешен туризъм? Испания вече работи по план Б за летния сезон

Испанското правителство вече работи върху план, който предвижда лято без външен туризъм, включващ пълно или частично затваряне на границите. Това означава, че ще се заложи изцяло върху развитието на вътрешния туризъм. Предвиждат се и мерки за ограничаване на националната мобилност, използването на маски в обществения транспорт и поддържането на безопасно разстояние между хората, препоръчани от здравните власти.

Правителството нарече този нов сценарий “връщане към нормалността“, като прогнозира, че това може да се случи след 26 април. В същото време, ще има и ограничения на пътуванията в рамките на страната, научи abc.

В общественият транспорт, влаковете и междуградските автобуси санитарните мерки ще бъдат много ограничаващи, като 30% от билетите няма да се продават. Този процент ще може да се увеличи в зависимост от капацитета на избраното превозно средство. И дават пример – семейство и техните деца могат да пътуват във вагон, спазвайки разстояние от метър и половина помежду си. Идеята е да се намали събирането на много хора както на събития, така и в затворени пространства.

А дали през лятото испанците ще могат ли да отидат на плажа? Оказва се, че правителството трябва да проучи тази възможност заради ограничения капацитет на пясъчните ивици. Но едно е сигурно – вече няма да може да се наблюдават претъпкани от туристи плажове.

Сред плановете на изпълнителната власт ще бъде засилен националния туризъм. Обмислят се и помощи за развитие на селския туризъм. Но дори испанците да решат да посетят къщата си на село, те задължително трябва да пътуват с личните си автомобили или да използват редовната влакова или автобусна линия по желания от тях маршрут.

Целта на този план, който вече се обсъжда в Министерството на транспорта, е да се гарантира, че през летните месеци няма да се поемат излишни рискове, които да предизвикат “втора епидемиологична вълна“ от септември, както предвиждат специалисти по обществено здраве.

От министерството на индустрията, туризма и търговията вчера споделиха, че се работи по няколко сценария за възстановяване на туристическия сектор, който допринася за 12% от общия БВП на Испания и 13% от заетостта. Засега не се уточнява дали международните пътувания ще бъдат ограничени през лятото.

И хотелите, и авиокомпаниите признават, че летният сезон вече е практически загубен поради ограниченията, които европейските правителства ще налагат във въздушния транспорт. Предстои експертите да очертаят какви са бъдещите сценарии за туризма в Испания и дали страната ще може да се подготви да посрещне предстоящия зимен сезон 2020 – 2021 г.

Източник: abc.es

Редактор: Нели Тодорова

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ