Как туристите стават нежелани натрапници в Европа

Как туристите стават нежелани натрапници в Европа

Как туристите стават нежелани натрапници в Европа

Жителите на Сан Себастиян в Баската автономна област в Испания излизат днес на протест срещу туристите. В Барселона от няколко седмици местните организират акции срещу „нашествениците“.

Расте броят на европейските държави, които започват да реагират срещу наплива на посетители през лятото, пише „Фигаро“.

В Сан Себастиян местните предупреждават, че масовият туризъм дестабилизира местната икономика и често застрашава местните забележителности и идентичност.

Испания регистрира рекорден брой туристи през миналата година – 75,6 млн., а тази година се очаква да надхвърлят 80 млн. Туристическият сектор дава в момента работа на 13% от населението на Испания и на 20% от населението на Каталуня. Туризмът, който се смяташе за възможност за излизане от икономическата криза, вече се възприема все повече като заплаха.

Броят на гостите на Барселона буквално експлодира – от 1,7 млн. през 1990 до 9 млн. миналата година. Пряката последица е, че с наема от 12 нощувки месечно, собствениците на жилища си осигуряват по-високи доходи, отколкото при нормалното отдаване под наем. От това страдат местните, които търсят жилища под наем.

Крайнолеви движения стигнаха до парадоксални лозунги от типа „Туристи, вървете си, бежанци, добре дошли“. Разделението е знаково: активистите се прицелват срещу испанците, които се възползват икономически от туризма. През юли четирима активисти, свързани с каталунското сепаратистко движение Arran, спряха автобус с туристи, спукаха му гумите и го надраскаха със спрей. Друга лява група пусна нощно видео как шари със спрей стени на сгради, пука гуми на велосипеди, отдавани под наем, и чупи витрини на магазини за сувенири.

Туристите допринасят за отношението на местните с често грубото си поведение и надменност, с чувството, че са всемогъщи пред местните и с опасните практики в името на купона. В Коста Брава и на Балеарските острови през последните години се увеличава броят на приетите в болници след „балконинг“ – скачането от терасите на хотелите в басейните.

На италианците и харватите също започва да им писва.

Около 2000 венецианци протестираха миналия месец заради щетите, нанесени от 27-те милиона туристи, посещаващи годишно града на Дожите. Около 1/3 от жилищата във Венеция се дават под наем на принципа „легло и закуска“. За сметка на това живеещите в историческия център на града за намалени от 175 000 през 1950 до 55 000 днес.

Протестни манифестации по същата причина имаше и в Рим наскоро.

В Хърватия властите преминаха към действия за ограничаване на туризма, който преживя бум през последните години. През януари общината в Дубровник обяви, че ще ограничи до 8000 броя на туристите, пребиваващи едновременно в историческия център, както настоява и ЮНЕСКО. Избраният през юни нов кмет свали бройката на 4000. В Стария град живеят постоянно малко над 1000 местни жители. На остров Хвар кметството въведе глоби за пияни туристи по улиците.

Във Франция повечето градове са свикнали с туристическите вълни, но дори и там, градове като Бордо, регистрират ръст на туристите – 6 млн. от началото на годината. Част от местните жители не крият страховете си как ще се отразят гостите на капацитета на града им през следващите години. Засега Франция въвежда само мерки, свързани с новите форми за настаняване на туристи – в Париж рязко се увеличиха глобите за незаконно отдаване на жилища под наем чрез Airbnb. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ