Рекорден ръст на световния туризъм през 2017 г.

Рекорден ръст на световния туризъм през 2017 г.

Рекорден ръст на световния туризъм през 2017 г.

Чуждестранните туристи по света през миналата година са били 1,3 млрд. – със 7% повече в сравнение с 2016 г., отчете Световната организация по туризъм към ООН, цитирана от Франс прес.

Такъв ръст не беше регистриран от 7 години, увеличението след 2010 г. едва достигаше 4% годишно. Впечатляващите данни през 2017 г. се дължат на тясната връзка на този бизнес с икономическата активност и глобалното възстановяване, заради които желанието за пътуване е нараснало.

Европа остава най-посещаваният континент в света. През активния сезон европейските столици са залети от народ, а крайбрежията са почернели от летовници. Ръстът през миналата година е бил 8%, основно в средиземноморските страни. Докладът оценява като изключителен подема на континента, привлякъл 671 млн. гости – почти половината от всички пътешественици по света. Най-голям принос за този ръст имат Средиземноморието и Южна Европа (+13%), следвани от Западна Европа (+7%) и Източна Европа (+5%).

Официалните данни ще бъдат публикувани през пролетта, когато са ясни всички окончателни числа.

Испания вече обяви, че 2017 е била рекордна за туризма, за пета поредна година. По брой посещения страната е изпреварила САЩ – 82 млн., с 8,9% повече в сравнение с предишната година.

Франция все още оглавява класацията на европейските дестинации – с ръст от 8% след две години на спад заради терористичните атаки през 2015 г. По неокончателни данни посетителите миналата година са стигнали рекордните 89 млн.

Африка също регистрира прогрес с 8% на туристите, Азия и Тихоокеанския регион – с 6%, Близкия Изток – 5%, двете Америки – 3%.

В Северна Америка (+2%) добрите резултати на Мексико и Канада контрастират със спада на туристите в САЩ, основната дестинация на континента, отбелязва статистиката.

Някои от страните, в които туризмът изпитваше трудности заради геополитическите проблеми, секторът се е съживил. В Турция ръстът е с 33% (по частични данни до ноември). Скок регистрират и Тунис (с 23%) и Египет (с 55%).

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ