Великобритания очаква нов рекорд в туризма

Великобритания очаква нов рекорд в туризма

Великобритания очаква нов рекорд в туризма

Великобритания се очаква да посрещне рекордните близо 40 милиона чуждестранни туристи през 2017 г. благодарение на слабата британска лира, прогнозира националната туристическа агенция ВизитБритан (VisitBritain), цитирана от Франс прес.

Агенцията прогнозира в комюнике, че тази година чуждестранните посетители в Обединеното кралство ще отбележат увеличение от 6 на сто до общо 39,7 милиона.

Оценката се основава на добрите данни за първите шест месеца на годината, когато броят на посетителите е нараснал с 8 на сто.

Очаква се и значително нарастване на разходите на чуждестранните туристи - с 14 на сто на годишна основа до 25,7 милиарда британски лири (28,7 милиарда евро) за цялата 2017 г.

"Председателят на Британската туристическа служба Стив Риджуей е на мнение, че поевтиняването на лирата с 16 на сто е направил Великобритания по-привлекателна, но едновременно с това се е отразил негативно на бюджетите за рекламиране на страната в чужбина", се отбелязва в съобщението.

Туристическата дейност в Обединеното кралство, в центъра на която неизменно е Лондон, отчита рекорд след рекорд през последните години, подкрепяна от значителните усилия на правителството и професионалистите от сектора. Великобритания като дестинация получи импулс и след олимпийските игри в Лондон през 2012 година.

От една година отслабването на британската лира в перспективата на Брекзита, по-специално спрямо долара и еврото, позволява на чуждестранните туристи да има по-голяма покупателна способност. Според туристическата агенция британският туризъм се възползва и от тенденцията в последно време британците да прекарват по-дълги ваканции в родината си, отчасти поради обезценяването на лирата, което прави по-скъпи пътуванията им в чужбина.

Източник: БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ