Япония въвежда туристическа такса за напускане на страната

Япония въвежда туристическа такса за напускане на страната

Япония въвежда туристическа такса за напускане на страната

Туристите в Япония скоро ще трябва да плащат такса за напускане на страната - по вода или по въздух.

От 7 януари 2019 г. влиза в сила въвеждането на таксата, което ще се отнася до всеки човек, включително до местните, посочва Business Insider. Тя ще бъде от 1000 йени или около 9,37 долара. 

Според изданието Nikkei Asian Review таксата е част от усилие на правителството да събере 40 млрд. йени за подпомагане на туризма. 

Т.нар. "Такса сайонара" ще бъде наложена след като вчера беше одобрен законопроект за нея. Тя ще бъде прибавяна когато пътуващият купува самолетни билети или билети за кораби. Няма да бъде налагана на деца под 2 години. Пътуващите, които са в Япония за по-малко от 24 часа, също ще бъдат освободени от нея. 

Зам.-министърът по финансите на Япония Минору Кихара коментира, че правителството все още не е решило как точно ще използва приходите в националната фискална 2019 г. и след това. Предполага се, че може да е за подобряване на инфраструктурата и промотиране на туристическите дестинации в Япония. Някои от предполагаемите услуги може да бъдат предоставяне на безжичен публичен интернет в градския транспорт или внедряване на системи за е-разплащания. Може да бъдат финансирани и глобални туристически кампании. 

Япония прие рекордните 28,69 млн. туристи през 2017 г. и цели да привлече 40 млн. посетители през 2020 г., когато Токио ще бъде домакин на Летните олимпийски игри. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ